ЕК предлага да се пътува с COVID сертификат до юли 2023 г.

OFFNews 03 февруари 2022 в 13:55 1902 0

Снимка Архив/БТА

Европейската комисия предложи днес COVID сертификатите да останат в сила при пътуване в ЕС до края на юни догодина, предаде БТА.

Говорител на комисията уточни на пресконференция, че целта е ЕС да бъде подготвен за възможно увеличение на броя на заразените във втората половина на тази година и за поява на нови вирусни щамове. Той не можа да уточни дали това предложение отчита последното развитие на пандемията и наблюденията, че заболяването вече не причинява досегашните щети.

По неговите думи целта е пътуването в ЕС да остане безопасно. Говорителят посочи, че предложението може да влезе в сила, ако бъде одобрено до 30 юни от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

В съобщение на ЕК се отбелязва, че решенията как да се използват сертификатите на национално равнище остават в ръцете на местните власти. Комисията допълва, че европейското законодателство нито изисква, нито забранява използването на сертификатите по национални правила. ЕК насърчава държавите да признават еднаква валидност на сертификатите за национални цели и при пътуване в ЕС.

През декември миналата година ЕК предложи валидността на сертификатите за ваксинираните при пътуване да бъде 270 дни. Комисията пояснява, че без удължаване на европейския сертификат съществува възможност държавите да въведат разнообразни собствени и объркващи пътниците правила. Предвижда се комисията да представи до края на март нов доклад за изпълнението на европейското законодателство за сертификатите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови