Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЕК подготвя кампания за ползите от ваксинацията за България и други страни от Източна Европа

Ако ваксинацията в Източна Европа не се ускори, никога няма да сложим край на пандемията, особено разочароващи са България и Румъния, твърди източник от комисията

OFFNews 14 декември 2021 в 11:13 803 0

В тясна координация с правителствата в Източна и Югоизточна Европа, Европейската комисия в момента подготвя мащабни кампании за информираност относно необходимостта от ваксинация, съобщава порталът Euractiv.

Източник от ЕК е заявил пред Euractiv, че Комисията подготвя кампания за повишаване на осведомеността под формата на видеоклипове, за да подчертае необходимостта от ваксинация. Тя ще бъде съобразена с нуждите и особеностите на страните в Източна Европа.

Източникът каза, че проектът все още е в ранен етап, но Брюксел подчертава важността му, като се има предвид, че разликата във ваксинирането между Източна и Западна Европа остава значителна. Процентът на ваксиниране в източните и югоизточните държави-членки на ЕС остава много под средния за ЕС.

"Ако ваксинацията в Източна Европа не се ускори, никога няма да сложим край на пандемията", каза източникът. Цифрите са особено разочароващи в България и Румъния.

Според проекта на заключителния документ от среща на върха по-късно тази седмица, лидерите на ЕС са изключително внимателни във формулировката по отношение на дискусията за въвеждане на задължителна ваксинация.

"Европейският съвет потвърждава жизненоважното значение на ваксинацията в борбата срещу пандемията. В този контекст от ключово значение е преодоляването на колебанията относно ваксините, както и справянето с дезинформацията", се казва в подготвеното проектозаключение на европейските лидери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!