ЕК осъди АстраЗенека да достави забавените ваксини

OFFNews 18 юни 2021 в 19:52 897 0

Снимка архив

"АстраЗенека" трябва да достави на ЕС 50 млн. дози от ваксината си до 27 септември, постанови първоинстанционен съд в Брюксел. Това съобщи в прессъобщение Европейската комисия, която заведе делото срещу фармацевтичната компания заради забавени доставки.

Съдът определи и следния график за доставки: 15 млн. дози до 09:00 ч. на 26 юли; 20 млн. дози до 23 август; 15 млн. дози до 27 септември.

При неспазване на сроковете се предвижда глоба от 10 евро на ваксина, което означава неустойка в размер на половин милиард евро.

В решението на съда се посочва още, че фармацевтичният производител е нарушил поетите към ЕС задължения и не е направил "всичко по силите си", за да изпълни договора си с ЕК, както и че е е трябвало да се правят доставки от заводите на компанията във Великобритания.

"Съдебното решение потвърди позицията на Еврокомисията: "Астра Зенека" не изпълниха ангажиментите си по договора. Хубаво е да видим, че това потвърди и независим съдия", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

От фармацевтичната компания също излязоха с позиция по делото. В нея те заявяват, че приветстват решението на съда, което потвърждава, че "ЕК няма изключително право пред другите договарящи страни", както и че "решението на съда признава трудностите при доставките, които е изпитала "АстраЗенека" в безпрецедентната ситуация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!