ЕК: Не преговаряме с Русия и Китай за ваксини срещу COVID-19

Държавите от ЕС нямат право да внасят неодобрени от съюза ваксини

OFFNews 30 октомври 2020 в 15:40 1529 0

Европейската комисия съобщи днес, че не преговаря с производители на възможна ваксина срещу Ковид-19 от Китай или Русия, предаде БТА.

Говорител на комисията уточни, че държавите от ЕС нямат право самостоятелно да водят подобни преговори, нито да внасят и разпространяват ваксини, за които няма одобрение на европейско равнище. Той добави, че в случай на нарушение комисията ще предприеме съответните действия.

Ваксините, които ЕК договаря, ще бъдат произвеждани в Европа, заяви говорителят. Той поясни, че за да бъде пусната на пазара, всяка ваксина предварително трябва да бъде подложена на задълбочена оценка и това предполага да има достатъчно данни за благотворното й въздействие.

По-рано тази седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че в най-добрия случай догодина ЕС ще разполага с до 1,2 млрд. дози ваксина и ще бъдат ваксинирани до 700 милиона души.

По нейните думи на месец в ЕС догодина се очаква да бъдат доставяни между 20 и 50 милиона дози, като първите мащабни пратки са насрочени за април.

Евросъюзът ще финансира с 220 милиона евро трансграничния трансфер на пациенти с COVID-19, за да се избегне претоварване на болниците в най-засегнатите страни. За това е необходимо споделяне на точни данни в реално време, чрез общоевропейска платформа, посочи Еврокомисията.

Тя активизира усилията си за създаване на ваксина - води преговори с четири компании и вече има договори за доставка с други три, съобщи председателят Урсула фон дер Лайен. На видеосреща на върха европейските лидери са изразили готовност за справедливо разпределение на бъдещата ваксина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews