ЕК иска нови срокове за доставка на COVID ваксини. Няма да прекратява договорите

OFFNews 09 март 2023 в 14:32 1074 0

ЕК

Снимка Getty Images

Европейска комисия

Европейската комисия води преговори за промени на доставките на ваксини срещу COVID-19, заяви днес на пресконференция говорител на институцията.

Той отбеляза, че става дума за предоговаряне на сроковете за доставка заради големите количества вече налични ваксини, а не за прекратяване на договорите.

Говорителят настоя, че договорите за доставка са сключени с участието на всички държави от ЕС и отчитат нуждите на всяка от тях. По неговите думи е необходимо да се търси общоевропейско решение.

Всички споразумения за доставка бяха договорени от екип, който включваше представители на ЕК и на държавите от ЕС. Всички държави бяха в течение на договорните условия.

Съветът на ЕС упълномощи ЕК да предоговори условията, за да се отразят по-добре нуждите на държавите. Важно е да се поддържа "линия на солидарност" и да продължат преговорите за постигане общо решение, заяви той.

Договорите съдържат клаузи за прекратяване, които са "много специфични и технически", каза говорителят. Предоговарянето не означава прекратяване на договора, уточни той.

Решението на еврокомисията е в разрез с позицията на България за прекратяване на договора за доставка на COVID ваксини, които по думите на здравния министър не са ефективни срещу новите варианти на вируса. Само през 2022 година страната ни е унищожила над 2 млн. ваксини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!