Ефектът от лечението е по-добър, ако лекарят вярва в лекарството, показва изследване

OFFNews 25 октомври 2019 в 10:40 917 0

Снимка Pixabay

Ефектът от лечението е по-добър, ако лекарят вярва в лекарството, без дори да споменава пред пациента за това. Ново изследване показва тази зависимост с използване на болкоуспокояващ крем, който всъщност не съдържа никакви обезболяващи вещества. Резултатите от серията експерименти на учените от Дартмундския колеж в САЩ, са публикувани в списание Nature Human Behavior.

Учените проверили теорията си върху 24 участника в изследването, които влизали в ролята на пациенти. Към всеки от тях бил определен и човек, който изпълнявал ролята на лекар. Всеки от пациентите бил подложен на болезненото въздействие на горещ предмет, доближен към ръката му. Участникът в ролята на лекар му предлагал един от два вида успокояващ мехлем.

Авторите на изследването предупредили „лекарите“, че едното от мазилата е много ефективното лекарствено средство „термодол“, а другото е фалшификат. В действителност и двата мехлема не били лекарствени средства, а най-обикновен вазелин в различни опаковки.

Въпреки това пациентите, които нямали никаква информация за лекарствата, изпитвали значително по-малко болка при намазването с този, който по мнението на „лекаря“ отнема болката.

Експериментът бил заснет със скрита камера, включена към компютър, който обработвал реакциите на пациентите на болка. Датчици, прикрепени към кожата им, фиксирали снижаването на психологическата възбуда при използването на мехлема, който според „лекаря“ отнема болката.

Впоследствие пациентите съобщавали, че при използването на „ефективното лекарство“, „лекарите“ били „по-уверени и по-внимателни“. Експериментът бил повторен няколко пъти, с използването на единия или другия крем, който и в двата случая бил най-обикновен вазелин.

„Резултатите показват, че фините аспекти на социалното взаимодействие могат да влияят на клиничните резултати. Макар участниците да изпълняваха роли, можем да предположим, че в реална клинична ситуация, ако медиците изглеждат по-компетентни, внимателни и уверени, в ефективността на лечението, реалните резултати ще бъдат по-добри“, казва проф. Люк Чанг, водещ учен на изследването.

Авторите на експеримента твърдят, че фините невербални фактори могат да оказват голямо влияние върху усещането за болка и се надяват тяхното изследване да стане стимул за проучвания за немедикаментозните механизми за облекчаване на болката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови