Едва 15% от сляпо-глухите в България работят

OFFNews 02 юни 2021 в 12:39 767 0

Снимка Величка Драганова

Едва 10-15 процента от сляпо-глухите в България работят. Това каза пред репортер на БТА Величка Драганова, ръководител на Националната асоциация на сляпо-глухите в България, която участва в национална конференция по проблемите им в Сливен.

Сред нас има хора, които са с образование, късно са ослепели и оглушали, могат всичко да работят, смята тя и посочи, че е създаден софтуер за обучение на сляп счетоводител. 

Самата Драганова е първият сляпо-глух юрист в България, като през 2015 година е завършила право. Тя решава да се дипломира след като се е срещнала много пъти с отказ от работодатели и сега целта й е да помага на своите събратя по съдба.

По думите й, работодателите са скептични по отношение на наемане на хора с увреждания. На кръглата маса в Сливен бяха обсъдени проблемите на хората с увреждания при приемането им на работа и създаването на добри практики, партньорства и нови центрове по места.

В Сливен работи и един от първите центрове за хора с увреждания, но все още няма обучен персонал за работа със сляпо-глухи. Драганова заяви, че имат готовност да обучат такива специалисти, като се изчаква да бъде уредени законовите актове, свързани с жестовия език.

Сред актуалните проблеми Величка Драганова посочи пандемията от коронавирус, която, по думите й, се е отразила пагубно, потискащо на тези хора, заради социалната изолация.

Националната асоциация на сляпо-глухите в България със седалище Пловдив съществува от 1997 година и е с утвърдени традиции в обучението, рехабилитацията, обгрижването и защитата на правата на хората със слепо-глухота. Общо 519 са членовете на организацията, като в Сливен те са 13 човека, подадени са били и заявления за нови членства.

За техните нужди работи новооткрит Рехабилитационен център в Пловдив, който извършва рехабилитационна дейност, обучение за работа с компютри, психолог и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови