Едно от 10 деца е "имунизирано" за СПИН

OFFNews 29 септември 2016 в 12:50 6217 1

Едно на десет деца има имунна система, която предотвратява развитието на СПИН, става ясно от изследване на учени от Оксфорд, цитирано от Би Би Си.

Нелекувана ХИВ инфекция убива 60% от заразените деца в рамките на две години и половина.

Учените обаче изследвали кръвта на 170 деца от Южна Африка, заразени с ХИВ, които не са лекувани, но въпреки това не са се разболели от СПИН.

Тестовете показали, че вирусът се е разпространил във всеки милилитър от кръвта им. Обичайната реакция би била имунната система да започне да работи усилено, за да се справи с инфекцията, или човекът да се разболее сериозно. При тези деца обаче не се е случило нито едно от двете.

Имунната им система игнорира вируса доколкото е възможно, обяснява проф. Филип Гулбер, един от учените в Оксфорд, направили откритието.

По думите му най-важната част от откритието им е това, че СПИН няма връзка толкова с ХИВ, колкото с рекацията на имунната система в борбата с вируса.

Начинът, по който 10% от децата реагират на вируса, има поразителна прилика с начина, по който реагират над 40 вида примати се справят с вируса. 

Тази защита срещу вируса на СПИН е почти напълно уникална за децата. Те имат относително толерантна имунна система, докато имунната система на възрастните би направила почти всичко, за да се прави напълно с вируса.

Това все пак не означава, че децата са напълно защитени, тъй като докато растат, имунната им система съзрява и съществува риск да развият СПИН.

Засега не е ясно дали би било безопасно тези деца с по-особена имунна система да не се лекуват срещу ХИВ. Още повече, че на дневен ред стои и въпросът за превенцията на предаването на вируса на сексуални партньори в юношеска възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови