Една по една болниците започват да рухват под напора на COVID-19

OFFNews Последна промяна на 16 октомври 2020 в 15:21 17679 3

Една по една болниците започват да рухват под напора на COVID-19 и все повече да личи колко зле подготвена е българската здравна система, за да посрещне масова заболяемост.

Поредното лечебно заведение, което отправи призив за помощ, е многопрофилната болница в Добрич. Тя спешно се нуждае от медицински сестри и ръководството ù отправи призив кадри с необходимото образование да се отзоват и да дават дежурства, за да може да се осигури нормален начин на работа за всички отделения. Най-голям е проблемът в Първо и Второ вътрешно отделение.

Засега COVID отделенията са осигурени с достатъчно лекари и медицински персонал, но това оголва останалите звена.

За нормална работа навсякъде са необходими още 10-ина медицински сестри, уточни прокуристът на здравното заведение д-р Георги Желязков пред БНР.

"Апелът е за всички желаещи доброволно медицински сестри от региона - да заповядат и да работят във всички останали отделения, основно вътрешни отделения, извън Covid-сектора", каза той и допълни, че с помощта на общината са осигурени по около 100 лева на дежурство за медицинските сестри, които откликнат.

Шуменската болница също е в критично положение. Толкова критично, че е пред затваряне, заради липса на специалисти, които да поемат смените в грижата за болните. Там са настанени над 40 с коронавирус, заразените от персонала са над 20, лекари напускат и не постъпват нови.

Недостиг на медици и средства има и в критичните "червени" райони Търговище и Благоевград, а също в Разлог, където за всички пациенти се грижат само трима лекари специалисти и един без специалност. Медиците са на предела на силите си, признава управителят на здравното заведение. Физическото и емоционално изтощение сред лекарите и сестрите вече е не изолирано явление, а масово.

Лекарите и сестрите не са "имунизирани" срещу коронавируса, с който се борят, за да спасят пациентите си. Днес коронавирусът отне живота на врачанска лекарка.

Как държавата ще помогне на системата да се справи вероятно тепърва ще разберем.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

wreathbro

20.10 2020 в 20:31

Може би е време за Шведският подход - над 80 _никаква_ болница!

1900

2

Egocentric Eccentric

16.10 2020 в 19:33

Русия явно още има заделени долари да плаща на тролове да обясняват как вирус няма, въпреки че се сринаха цените на петрола

1013

1

FUBAR

16.10 2020 в 16:13

Фондация „Америка за България“ пак се е изръсила 50лв за драматични Fake News.