Медиците в Търговище са преуморени, двамата инфекционисти напускат болницата в ''червената'' зона

Лечебното заведение откри дарителска сметка за закупуване на консумативи и PCR тестове

OFFNews 16 октомври 2020 в 11:09 7541 0

Лекарите и медицинският персонал в "червения" заради рязкото покачване на случаите на коронавирус Търговище са преуморени.

В трите болници в региона - Търговище, Попово и Омуртаг - определените за лечението на пациентите с COVID-19 легла са изчерпани, а се регистрират още случаи, новите са 45.

За случващото се там разказа днес д-р Мариян Кючуков, директор на Регионалната здравна инспекция в Търговище пред БНР. В Търговище има 10 легла в отделението по анестезиология, в Омуртаг - 33 във вътрешно отделение, а министърът определи 10 за лечение на болни от COVID-19, но 17 са настанени и 4 чакат резултата от теста  си. в Попово има 34 легла и министърът определи 19 за COVID, но оттам искат още 10 заради повечето пациенти, казва д-р Кючуков.

Според областния управител Панайот Димитров "нещата в болниците в областта са на критичен минимум", здравната система е претоварена.

В многопрофилната болница в Търговище е открита дарителска сметка за закупуване на консумативи и PCR тестове. Дарителска сметка за COVID-19 е:

Централна кооперативна банка

BIC: CECBBGSF

IBAN: BG37CECB97902046802919

Вече втори ден са затворени за дезинфекция две от най-големите училища, а обучението се извършва онлайн, обясни директорът на Първо средно училище Севдалина Зафирова. "Имаме заразени 7 учители с положителни PCR-тестове, трима ученици. Имаме три паралелки, които са в карантина", казва тя.

Димитров отправи апел към хората да не посещават нощни заведения, да не се събират на големи групи, да ограничат поне за две седмици семейните тържества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!