Единствена по рода си операция с робот бе извършена в Плевен

ОFFNews 24 април 2018 в 13:08 3207 0

Единствена по рода си операция с робот бе извършена в Плевен, съобщават от Медицинския университет в града.

Чрез уникалната робот-асистирана интервенция е оперирана 70-годишна пациентка с напреднал рак на правото черво.

Успешната операция е извършена от екипа по онкогинекология на проф. д-р Григор Горчев, съвместно с екипа по обща хирургия на проф. д-р Ташко Делийски. 

Благодарение на технологията, преди операцията е направена симулация на 3D медицинска маса за виртуални дисекции. На нея хирурзите са изучили анатомията на пациентката, дискутирали са най-подходящите входове за ръцете на роботизираната система в коремната кухина, за да се осигури оптимална позиция за балансирана работа на двата екипа и същевременно да се намали травмата за самия пациент.

Подобен тип операции все още се извършват предимно чрез отворена хирургия, което води до силна болка за пациента. 

Операцията на плевенските хирургични екипи е първата по рода си в България, а опитът в световен мащаб при осъществяването на подобни сложни операции чрез роботизирани системи е все още минимален, посочват от висшето училище.

Предимствата за пациента при извършване на подобен тип мултидисциплинарни робот-асистирани интервенции са значително намаляване на травмата по време на операция, по-бързо възстановяване и по-нисък процент на усложнения. Все още единични центрове прилагат подобен тип хирургия при пациенти с такава клинична диагноза и ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!