Един на всеки петима пациенти с кожни проблеми е с контактен дерматит

От 4 до 8 декември в страната ще се проведе кампания за безплатно тестване

OFFNews 29 ноември 2023 в 16:01 1967 0

кожни проблеми

Снимка Pixabay

Кампания за тестване

Един от всеки пет пациенти с кожни оплаквания е диагностициран с контактен дерматит. Това заявиха експерти в Националния пресклуб на БТА по време на пресконференция за XV Национална кампания „Диагностика и профилактика на кожните и алергични заболявания“. Тази година кампанията е насочена към пациентите, страдащи от контактен дерматит.

Координаторът на кампанията и председател на секцията по дерматоалергология към Българско дерматологично дружество (БДД) доц. д-р Жана Казанджиева обясни, че всяка година през декември провеждат безплатна кампания за тестване за дерматит.

Тази година тя ще бъде от 4 до 8 декември ще се проведе в Пловдив, Плевен, Варна, София и Стара Загора.

Доцент Казанджиева посочи, че Българско дерматологично дружество е създало база данни за най-честите алергии в България, което е първото по рода си изследване за страната в последните 30 години. По техни данни, от 700 тествани за миналата година, са открили, че българите най-много са алергични към текстилни материали.

Специалистите съветват хората, които имат притеснения, че имат алергия към боя за коса, да преминат през тестове. И препоръчват бои с индиго смес, което е добра алтернатива за хората, които имат алергия.

Една четвърт от мастилата за татуировки съдържат бензизотиазолинон, който е алерген за 3,42% от изследваните хора през последните години, посочи Казанджиева. Тя допълни, че този консервант го има и в козметиката за всички домашни любимци, но на тези продукти етикетиране няма, затова хората трудно разбират за тези алергии.

По думите на Казанджиева съдържанието на никел в смарт часовниците, дори и в минимални количества, реагира с потта и формира бивалентни никелови катиони, което предизвиква алергия.

Друга често срещана екземи в последните години са от гел лаковете. Най-често наблюдаваните симптоми са зачервяване по лицето и около очите, което експертите обясниха с това, че пациента докосва лицето си с ръце и така се получава алергичната реакция.

Зам.-председателят на секцията по дерматоалергология към БДД доц. д-р. Румяна Янкова каза, че най-често децата в България имат алергия към никела, който много често се съдържа в бижутата. След това в класацията са парфюмите, а на трето място са каучуковите ускорители, които се съдържат в играчките, топки, балони и други.

Секретарят на секцията по дерматоалергология към БДД проф. д-р Развигор Дърленски обясни, че алергията е следствие на атопичния дерматит, а не е причината за него.

Дърленски заяви, че от 100 души с атопичен дерматит, едва 20% имат алергия към протеина на млякото, което според него е често заблуждение на родителите и води до диети за децата, които не са необходими.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика