Е-рецептата не се изписва по телефона без преглед

OFFNews 07 септември 2022 в 11:23 1661 0

е-здравеопазване

Снимка Архив/БТА

От 1 ноември рецептите ще се изписват и в електронен, и в хартиен вариант

Електронната рецепта не е дистанционна рецепта, трябва да се направи много ясно разграничение, подчерта по bTV д-р Здравкова, общопрактикуващ лекар. Тя цитира примери, в които пациенти са ѝ звънили с молба да им предпише антибиотик с е-рецепта, без да ходят на преглед.

Според нея първоначално еуфорията при въвеждането на електронните рецепти сред пациентите е била голяма, тъй като не са били наясно за какво точно става дума. Както многократно е подчертавано, това че рецептата е издадена по електронен път не изключва физическия преглед.

Д-р Здравкова коментира и възраженията сред колегите си по предишната промяна в Наредба 4, според която от 1 ноември лекарствата, които се изписват на обикновена бяла рецепта, ще се назначават само по електронен път. Особено вълнение предизвика уточнението, че това включва и антибиотиците.

По думите на общопрактикуващата лекарка в практиката има много ситуации, в които лекарят няма възможност да издава е-рецепти, тъй като не е в кабинета си, където разполага с необходимия софтуер. Това може да се случи при домашно посещение, ако рецепта трябва да бъде издадена от медик в Спешна помощ или от лекар, който няма сключен договор с НЗОК, обясни тя.

"Това води до риск за живота на пациента, тъй като не може да му се предпише лекарството”, категорична бе д-р Здравкова. Според нея няма да има проблем в проследяването на терапиите, тъй като в аптеката могат да въведат рецептата в е-системата и тя да е видима в досието на пациента.

На противоположно мнение е магистър фармацевтът Саад Алуани.

Аз съм за електронната рецепта, особено за групи лекарства като антибиотиците. Основното предимство е, че по този начин ще можем да се борим с антибиотичната резистентност, която причинява смъртността на над 3 млн. души в световен план, посочи той.

Категорично в подкрепа на изцяло електронните рецепти се обяви и Българският фармацевтичен съюз. Преди дни обаче от здравното министерство предложиха нови промени в наредбата, с които се допуска издаването и на хартиени, и на електронни рецепти.

Сред мотивите за промяната беше посочено, че в Европа масово съществуват и двата варианта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови