Е-бележките за ученици: Родители да могат да извиняват отсъствия, телемедицина за хремавите

"Лекарите стават "нотариуси на сополите", досега лекари и родители са намирали практично заобикаляне на писаните правила, с което са облекчавали здравната система"

Мая Младенова 23 октомври 2023 в 11:05 17473 1

Електронна бележка
Електронна медицинска бележка

Eлектронните извинителни бележки са добра и правилна стъпка, но също като рецептите, показват слабости на процеса. Оплаквания от електронните бележки има доста, част от тях са неоснователни, но част от тях са валидни, коментира депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов.

Неоснователни, уточнява Божанов, са твърденията, че само лични лекари или само лекари с договор с НЗОК могат да издават такива. Това не е вярно - всеки лекар трябва да вкарва данни в НЗИС (централната система за е-здравеопазване). И като параметър на всеки преглед може да бъде посочено и извиняване на отсъствия.

Нужна ли е бележка за хрема

Проблемът, според него, е в това, че лекарите стават "нотариуси на сополите", защото трябва в електронната система да обвържат извинението на отсъствия с проведен преглед. "Това задължение не е ново. Просто сега, с електронната система, не може да се заобиколи, което повдига въпроса за неговата адекватност.

Дали с раздаване на кочани, дали със съобщения по вайбър и минаване "само да взема една бележка", лекари и родители са намирали практично заобикаляне на писаните правила, с което са облекчавали здравната система", пише бившият министър на електронното управление.

Според него решенията са две:

Нашата работа като законодател, и като управляващи, е да направим писаните правила адекватни на реалността. Има два подхода, които се допълват.

Първият в регламентирането на телемедицината. Не точно "преглед по Вайбър", защото трябва да са налице редица гаранции, но близо до това. Внесли сме вече такъв законопроект. Така няма да трябва да се събират излишни опашки пред кабинетите.

Вторият подход е правото на родител да извини няколко дни отсъствия по своя преценка, в допълнение на сегашните "по семейни причини". Това е практика по света. Да, родителите нямат медицинска експертиза, но няма нужда за всяко отсъствие да има диагноза с код по МКБ. Отсъствие за неразположение по преценка на родителя, с разумно ограничение, е напълно нормална житейска хипотеза. Аз напр. имах мигренни болки в училище. Нужна ли е бележка за главоболие? По-скоро не.

По думите му това извиняване също може и трябва да бъде електронно.

"Аз бих пакетирал това право с попълване на въпросник за симптомите, защото рискът при такъв подход е да бъде пуснато на училище привидно здраво, но заразно дете (ако има епидемия, напр.).  

Представете си прикожението еЗдраве на МЗ, в което по ЕГН на дете и родител и попълване на въпросник, се предоставя възможност за извиняване на отсъствия. Пак проследимо, пак събираме информация, пак се ограничават злоупотреби (с ограничения броя дни), но без претоварване на здравната система.

Електронното извиняване на отсъствия е правилна стъпка, но може да се подобри, като го използваме за поправяне на проблемите на отдавна съществуващия и успешно заобикалян нормативноустановен ред.

Електронните бележки за извиняване на отсъствия от училище бяха въведени от 1 октомври и замениха досегашните хартиени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови