Две отделения в МБАЛ Девин са затворени заради заради заразен персонал

30% от пробите в Кюстендил са положителни, засилват контрола по мерките

OFFNews Последна промяна на 20 октомври 2020 в 11:45 881 0

Хирургично и неврологично отделения в МБАЛ- Девин временно се затварят заради недостиг на персонал, след като двама лекари и три медицински сестри са заразени с COVID- 19, съобщи изпълнителният директор на болницата Радка Грозданова за БТА.

Хирург от отделението и две медицински сестри са сред новите случаи на заразени с коронавирус в област Смолян през последното денонощие. Пациентите от затворените отделения ще се настанят в други отделения в общинската болница до изписването им.

Отсъствието на петима медици се отразява на работата на отделенията, тъй като болницата се сблъсква с недостиг на медицински персонал и в неепидемични условия. Двете отделения се помещават на един етаж след преструктурирането, наложено заради обособяването на сектори за лечение на пациенти с COVID-19.

През миналата седмица е потвърдена положителна проба на лекар невролог, а от последното денонощие сред заразените са хирург и медицински сестри. Болницата е малка, отсъствието и на един човек от персонала се усеща, обяснява Радка Грозданова.

Лекар и медицинска сестра от позитивните медици са настанени в МБАЛ- Девин, останалите са на домашно лечение и изолация. В отделението ще се направи пълна дезинфекция, а след това нови пациенти няма да се настаняват.

Засилва се контролът по спазването на епидемиологичните мерки в Кюстендил, каза на брифинг кметът на града Петър Паунов. Той посочи, че 30 процента от пробите за Кюстендил за коронавирус са положителни за последното денонощие и уточни, че от 11 взети проби, четири са с положителен резултат.

"Започва да се покачва броят на заразените и в нашия район и тревогите ни за това дали системата няма да бъде претоварена са сериозни", каза Паунов. Той съобщи още, че в момента шест човека са в болницата и се приема седми пациент. "Лекарите не са спирали да работят, но ако в момента не овладеем темповете, ще съжаляваме, че навреме не сме били разумни", каза Паунов.

Той апелира за вслушване в препоръките на специалистите за носене на маски и на открито. С негово разпореждане до стадиона вече няма да се допускат родители, роднини и близки на трениращи деца. Той посочи, че контролът по спазването на противоепидемичните мерки ще бъдат засилен на територията на цялата община от страна на РЗИ, общинска охрана и полицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови