Две нови болници за рехабилитация - в Св. св. Константин и Елена и в София

OFFNews 01 септември 2021 в 13:40 8108 0

Правителството одобри създаването на „Специализирана болница за рехабилитация Света Елена 1“ ООД във Варна, както и на „Специализирана болница за рехабилитация и продължително лечение Блокс“ ЕООД в София. 

В представения проект се предвижда тя да бъде ситуирана в самостоятелна сграда, която е с променено предназначение на хотелска сграда в курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена“. Съгласно инвестиционния план, освен материално техническата база, е закупена и медицинска апаратура и оборудване. Очакваният срок за подаване на заявление за издаване на разрешение за дейност е предвиден 18 месеца след решението на Министерския съвет. 

„Специализирана болница за рехабилитация Света Елена 1“ ООД ще предоставя специализирана болнична помощ, насочена към диагностика и лечение чрез физикална терапия и комплексна рехабилитация на лица с хронични заболявания, нуждаещи се от възстановяване чрез факторите на физикалната и рехабилитационна медицина, включително пациенти със сърдечно-съдови, респираторни, храносмилателни заболявания, както и такива със заболявания на ендокринната и опорно-двигателната системи.

С оглед разположението на болницата в курортен комплекс и природните ресурси се предвижда лечението както на български, така и на чуждестранни туристи. Предвижда се болницата да разполага със 150 легла, които ще се разкрият в отделение по физикална и рехабилитационна медицина с най-високо трето ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Физикална и рехабилитационна медицина“. 

В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), според което в случай на установени потребности от медицинска помощ, съответните средства за финансиране на дейността на „Специализирана болница за рехабилитация Света Елена 1“ ООД ще е възможно да се осигурят в рамките на досега съществуващите параметри, определени за РЗОК Варна.

Правителството одобри и създаването на „Специализирана болница за рехабилитация и продължително лечение Блокс“ ЕООД в София. 

В проекта и тригодишния бизнес план на Блокс ЕООД се предвижда изграждане на специално проектирана самостоятелна сграда, като строителството, оборудването и обзавеждането се очаква да приключи през 2022 г. Болницата ще разполага със 100 легла, които ще бъдат разкрити в три отделения - по физикална и рехабилитационна медицина с най-високо трето ниво на компетентност - с 60 легла, отделение за продължително лечение по вътрешни болести - с 20 легла и отделение за продължително лечение по хирургия - с 20 легла. Предвижда се болницата да бъде оборудвана с най-новите технологии в областта на рехабилитацията и продължителното лечение, като по този начин ще се постигне подобряване на достъпа на пациентите до качествено медицинско обслужване и иновативни технологии без аналог в страната. 

Здравната каса е заявила в свое становище, че ще може да сключи договор с болницата през 2023 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата