Две фирми представиха на кризисния щаб мостри на защитни облекла срещу коронавируса у нас

Ирина Евгениева 09 март 2020 в 16:18 4053 1

Две фирми представиха на кризисния щаб мостри на предпазни костюми срещу коронавируса в България, стана ясно от брифинг в Министерството на икономиката. 

Едната ще шие с вносен материал, като има уверения, че той може да бъде доставян регулярно, заяви шефът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски и началник на Военномедицинска академия (ВМА).

„Дори и да излязат по-скъпи от еднократните, те ще си избият цената, защото имат 50 цикъла на пране”, разясни Мутафчийски. Освен това облеклата отговарят на изискванията за водонепропускливост.

Другият проект е от фирма, която сама си произвежда плата. Тук са направени някои забележки по отношение на ципа, обясни ген. Мутафчийски.

И двете фирми са предложили леки и удобни облекла.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че България има нужните запаси от необходимото облекло и консумативи за следващите няколко месеца за българските специалисти.

В момента конюнктурата на пазара показва, че тези стоки се търсят изключително много, като търсенето в пъти надвишава предлагането. От тази гледна точка сме длъжни да ангажираме българската индустрия, за да можем да ги включим в този процес, коментира Караниколов.

В момента има изработени две мостри на облекло, като едната от тях е тръгнали към Военния институт за изследване. Предстои да им се направи и сертификация, заяви Караниколов.

Многократните защитни облекла ще могат да се ползват около 30 пъти, уточни икономическият министър.

„Нашите производители в текстила заявиха, че ако им дадем материала и самата кройка, те незабавно ще започнат да работят за българското население. Тоест българската индустрия може да заработи дори и за износ“, добави той.

Едната от компаниите, предложила услугите си, има 2 хил. служители.

„До момента работихме с еднодневни облекла за служителите на първа линия – 111 хил. облекла и 100 хил. маски в рамките на месец", отчете Караниколов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

09.03 2020 в 16:31

Имате около месец да оберете плодовете на хорската глупост, след тва вече никой няма да си спомня за т.нар. епидемия.