Две фелдшерки подали молби за напускане след нападението в Самоков

Агресията е основната причина за дефицита на кадри в Спешната помощ, казва д-р Десислава Кателиева

OFFNews 06 юни 2022 в 09:29 1919 2

Има сериозен кадрови дефицит в Спешна помощ и агресията е една от основните причини за това, заяви по bTV д-р Десислава Кателиева, гл. координатор на Експертния съвет по спешна медицина към Министерството на здравеопазването.

Коментарът ѝ е по повод нападението във филиала на Спешна помощ в Самоков, където в събота 53-годишен мъж бе докаран в тежко състояние. Близките му са настояли той да бъде изпратен в София, но лекарите са преценили, че състоянието му не позволява това. Последвала реанимация, но без успех. Лекар е нападнат, а близките щурмуват спешното. В резултат на инцидента две от фелдшерките във филиала са подали молби за напускане

Бой и погром в Спешното отделение в Самоков заради починал пациент

По думите на д-р Кателиева много нейни колеги са напуснали, а младите лекари не искат да останат в Спешна помощ именно заради кадровия дефицит и това, че се налага да се дават извънредни дежурства.

Колегите ми са много уморени и тази агресия е последната капка, която им трябва, за да сменят системата и да отидат да работят на по-спокойно място, където да бъдат защитени, каза д-р Кателиева.

Тя самата е била нападната през 2020 г. Получава удар с юмрук в главата. Решава да не се освидетелства, защото няма кой да работи. Човекът, който я напада, е наказан с глоба от 795 лв. и две денонощия в ареста.

Той искаше да влезе в спешното отделение, за да види баща си, който дори още не беше пристигнал. Опитах се да обясня, че човекът пътува, разказа д-р Кателиева.

Според нея колкото и големи да са наказанията, те няма да спрат хората да постъпват по този начин.

Може би трябва да има жива охрана във филиалите на Спешна помощ. Те обаче не трябва да са пенсионери, а млади и силни мъже, които да респектират и да не допускат подобни действия, смята д-р Десислава Кателиева и допълва - Българинът трябва да разбере, че спешното отделение не е театър или цирк и там не трябва да се допускат близки.

По думите на д-р Ивалина Трендафилова, отговорник на филиала в Самоков, докато няма промяна в нормативните документи и в законите, случаите на агресия няма да спрат. "Не може да няма ясно дефинирани права и задължения на пациентите. Не може този закон за нападение над медицинските лица да не е работещ“, каза тя.

Районната прокуратура повдигна две обвинения срещу младите мъже, синове на починалия. Едното е за хулиганство, а другото за лека телесна повреда над длъжностно лице по време на служебните му задължения. Впоследствие двамата мъже съжалиха за случилото се и предложиха споразумения.

По-късно с позиция по случая излезе и министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

"Под никаква форма не приемам за допустима агресията и насилието. Те не решават проблеми, а само създават такива. На това трябва да бъде сложен край и ние като общество трябва да намерим трайно решение. Има държавни органи, които проверяват качеството, обема и навременното оказване на медицинска помощ. Точно те трябва да бъдат сезирани при съмнение как е лекуван наш близък. Министерството на здравеопазването следи проверките да бъдат обективни, като за това ръководният екип на институцията се ангажира лично", написа тя.

Сербезова припомни, че Министерството на здравеопазването има действащо споразумение с Прокуратурата за бързо докладване на случаи за посегателства срещу медицински специалисти, служители на ЦСМП или служители на лечебни и здравни заведения.

"В Наказателния кодекс изрично са предвидени наказанията за посегателство над медицински специалисти. Но явно това не е достатъчно, за да се сложи край на саморазправата с медици. Като министър ще настоявам за по-бързи съдебни производства и за ефективни присъди, за да покажем, че институциите са на своето място и осигуряват справедливост за хората, избрали за свой професионален път опазването на живота и здравето – на всички нас", заяви в позицията си здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

2

Propaganda

06.06 2022 в 10:56

Отделението върви към закриване.
Дарвин ще се погрижи за тези примати.

865

1

Constanza

06.06 2022 в 10:26

Мярка за цивилизоваността на една страна е колко просто е простото ѝ население. Когато простото население престане да разбира, че роднините му са смъртни, поради което ги докарва в спешното с душата в зъбите, а после смята, че въпреки липсата си на образование и изобщо на грамотност може да преценява какво медицинско решение трябва да се вземе, работите не вървят на добре.

Така простото население най-много да остане без никаква медицинска помощ и... естествен подбор.
 
X

Да помогнем на украинските деца!