Двама 60-годишни мъже са първите пациенти, които ще бъдат лекувани иновативно от рак на простатата в ИСУЛ

Методът има ефективност 96% и гарантира запазване на еректилната функция

OFFNews 09 декември 2021 в 12:08 944 0

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

Двама 60-годишни мъже са първите пациенти, които ще се подложат на нискодозова брахитерапия за лечение на рак на простатната жлеза. Процедурите стартират в петък, 10 декември, в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ще са безплатни за пациентите, съобщиха от лечебното заведение.

Те ще бъдат осъществени от екип от столичната болница, под наблюдението на специалисти от Центъра по брахитерапия на онкологичната болница „Св. Елизабет“ в Братислава, който има над 10-годишен опит в прилагането на тази иновативна технология.

При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, след което се резорбират в органа. Пациентът пролежава в болницата само 48 часа, след което може да бъде изписан за домашно лечение.

През м. октомври тази година българският екип, който освен уролог включва медицински физик, лъчетерапевт и операционна сестра, премина обучение в словашката столица. Сега процедурите ще бъдат извършени съвместно с екип от болница „Св. Елизабет“ в Братислава, ръководен от д-р Павол Лукашко.

Нискодозовата брахитерапия е безопасна и много ефикасна алтернатива на радикалното отстраняване на простатната жлеза при мъжете. Тя позволява при тези пациенти да се съхрани еректилната им функция, като същевременно гарантира излекуване в 96% от случаите.

„Това са все още активни мъже. На 60 години един човек има право да води пълноценен сексуален живот, който може да му бъде осигурен с процедурата по брахитерапия“, обяснява акад. Проф. д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Кои са пациентите, които ще се подложат на иновативната процедура?

И двамата мъже са от София. При единия карциномът е открит по време на рутинни кръвни изследвания през лятото, които засичат увеличен туморен простатен маркер. Следва преглед, биопсия и потвърждаване на диагнозата. За щастие ракът е в начален етап, което позволява да се използва за лечение щадящият метод.

Лекарите са оптимисти за пълното възстановяване и на втория пациент, който също е от София, и е „резултат“ от кампанията за безплатни прегледи за рак на простатната жлеза, която приключи преди дни в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Нискодозовата брахитерапия е подходяща за мъже с ранна форма на рак на простатата. Досега българските пациенти, които искаха да се възползват от този иновативен метод, трябваше да се лекуват в чужбина, където операцията струва около 15 000 евро. В България тя ще е безплатна за тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews