Два нови случая на COVID-19 у нас (видео)

OFFNews 15 март 2020 в 08:34 11207 1

Снимка Александра Маркарян

Двама мъже от София и Плевен са новите заразени с COVID-19, положителните проби страната вече са 43, двама са починалите. Това съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг на националния оперативен щаб.

Болните са стабилни. Внимателно се следи състоянието на 80-годишния пациент в Пирогов. Той е с двустранна пневмония и инсулт като придружаващо заболяване. Припомняме, че беше приет от болница "Св. Наум", където е лежал по-рано. Мъжът все още не е интубиран.

Изключително динамична е ситуацията. Вчера бяха обявени по-твърди мерки в редица страни - в Белгия, Швейцария, различни провинции на Германия. В Испания твърдо се препоръчва да не се пътува. Засилва се контролът по нашите граници във връзка със сънародниците ни, които живеят там и които се прибират. Разширява се броя на лицата, които подлежат на карантина, която не е доброволна, а задължителна", коментира Мутафчийски.

"Върналите се от Испания задължително се поставят под карантина. До довечера може да се предприемат такива мерки и за други държави", добави той. "Вече трудно може да се определи коя е рискова - вече всички държави са рискови."

"Главният комисар ме увери, че се предприемат по-строги мерки за пристигащите у нас. Оказва се, че нечетливите и изписани на ръка адреси затрудняват работата. Има изрична инструкция на Гранична полиция да съдействат за четливо и достоверно изписване на всички лични данни. Сформирани са групи са издирване на потенциално заразени лица и контактни лица", каза още Мутафчийски.

"Отчитаме изключително сериозен недостиг на медицински лица в сформираните групи, затова вече има идеи за мобилизиране на служители от регионалните здравноосигурителни каси, от Агенцията по контрол на храните и други лица", заяви той.

Увеличава се броят на лекарите, които доброволно са заявили желание при нужда да се включат в интензивните и инфекциозните клиники.

"Подготовката в лечебните заведения тече с пълна сила. Кампанията за набиране на доброволци дава изключителен резултат в Александровска болница. Такъв процес върви и във ВМА. Медиците в България показват високи морални качества и много бърз рефлекс да реагират в ситуацията. Те не си правят илюзии, те знаят, че ще влязат в огнището и ще работят ", подчерта професорът.

Динамична е картината около нас, съобщи проф. Мутафчийски. В Гърция регистрираните с коронавирус са 228, в Албания - 38, в Босна и Херцеговина - 21, в Румъния - 123, Северна Македония - 19, Сърбия - 46, Хърватия - 39, Словения - 181, Турция - 6.

Особено бурен скок бележи Италия, където новите случаи са 3597 нови, 21 157 души общо към тази сутрин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

1

Новак

15.03 2020 в 08:53

Мисля, че това вторачване в цифрите и статистиката е грешно. Създава невярна представа за проблема защото това са само регистрирани случаи. Предполагам, че въпреки бума здравната система в Италия може да изследва много по-голяма част от населението и да хване много повече заболели в сравнение с България, Македония или Албания.