Доживотен имунитет срещу COVID-19?

Мина Киркова, Factcheck.bg 15 юни 2021 в 17:50 5779 2

Снимка Freepik

Развива ли се доживотен имунитет срещу COVID-19 при преболедуване? Значи ли това, че преболедувалите и ваксинираните могат спокойно да спрат да спазват дистанция и да носят маски, защото вече не могат да са преносители на вируса?

В изказвания пред медиите подобно твърдение направиха професор Андрей Чорбанов, директор на департамент “Имунология” в Института по микробиология на БАН и доц. д-р Атанас Мангъров, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския факултет на Медицинския университет – София. Пред Българското национално радио (БНР) проф. Чорбанов заяви, че хората прекарали заболяването са развили имунитет и няма необходимост да носят маски. В друго свое изказване проф. Чорбанов коментира, че “за десетки зaбoлявaния прeкaрaни вeднъж, тoвa cъздaвa имуннa пaмeт зa цял живoт. Тoвa e пoвeчe oт кaтeгoричнo.” В интервю за вестник “Труд” доц. Д-р Атанас Мангъров на свой ред твърди, че една значителна част от населението на България вече има имунен отговор срещу COVID-19 и е защитено от всички нови щамове на вируса, защото който и от тях да е прекарал човек, той не може да се разболее повторно от друг.

Развива ли се доживотен имунитет срещу COVID-19?

Изказването на проф. Чорбанов, че за десетки заболявания, човешкото тяло развива имунитет за цял живот е вярно, но по отношение на COVID-19 е подвеждащо. Причината – не е доказано, че SARS-CoV-2 е сред вирусите, срещу които човешкото тяло изгражда доживотен имунитет. Вирусът на дребната шарка е много по-стабилен от SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. Той провокира и много по-силен имунен отговор от тялото. Затова и е установено, че срещу дребната шарка, например, се развива постоянен имунитет, но не и срещу грипния вирус – той подлежи на промяна и когато се измени, създадените антитела в тялото не могат да ни предпазят от заразяване нов щам. Затова и противогрипни ваксини се поставят периодично. COVID-19 е някъде между двете крайности – не е толкова стабилен вирус, колкото този на дребната шарка, но не е и толкова променлив, колкото този на грипа. От началото на пандемията се наблюдава развитие на вируса, който се променя в различни варианти. В допълнение, имунният отговор на всеки човек към вируса е различен, а съответно са различни и количествата антитела, които се образуват в организма. Някои хора, които са преболедували COVID-19 безсимптомно или леко имат значително по-малко количество антитела, които скоро изчезват.

В последните няколко месеца, лекари препоръчват поставяне на ваксина и след преболедуване. Според тях дори и една доза би била достатъчна да се увеличат антителата, които може да са създадени след леко преминаване на вируса, но са недостатъчни, за да предпазят от повторно заразяване.

Преболедуването на който и да е щам на COVID-19 предпазва ли от друг щам?

Данните засега са несигурни. Според ново клинично проучване на преболедували COVID-19, които са развили високо ниво на антитела, те все пак не са напълно защитени от някои от новите щамове на вируса (например B.1.351, първо разпознат в Южна Африка). Същото проучване доказва, че след ваксинация, шансът за имунитет срещу други щамове е по-голям.

Друго ново проучване за трайността на имунитета срещу COVID-19 има обещаващи резултати. Според него клетки, съдържащи се в костния мозък, имат памет за вируса и могат да създават нови антитела, когато организмът се срещне повторно с инфекцията. Това може да означава и че има повод за спокойствие, но лекари предупреждават, че развитието на вируса и промените в него, създаващи нови щамове, не могат да бъдат изцяло предвидени.

Трябва ли да се носят маски след прекаран COVID-19 или ваксинация?

Министерството на здравеопазването съобщи, че в определени случаи ваксинираните с две дози срещу COVID-19 имат право да не носят маски – в малки търговски обекти, фитнеси, фризьорски салони. Същата мярка предприеха и в САЩ на 13 май тази година. Към момента в САЩ 43% от населението са напълно ваксинирани – това са повече от 143 милиона души. В България с две дози са ваксинирани малко над 697 хиляди души или 11.8% от населението. Според Европейския център за контрол и превенция на заболяванията за разхлабване на мерките може да се говори само спрямо повишаване на нивото на ваксинираните.

Източник: https://ourworldindata.org/

Една от причините да се вземе това решение както в САЩ, така и в България са ниските нива на заразени в момента. Американски експерти смятат, че за премахване на мерките е твърде рано. Според учени намаленият брой заразени до голяма степен се дължи на затоплянето на времето и през зимата отново ще има пик на заболеваемостта.

Освен това, наличието на антитела в тялото не предпазва от среща с вируса и съответно от пренасянето му. Имунната система ще предпази човек от това той да се зарази повторно, но по въздушно-капков път той все пак може да го пренесе на друг човек – риск, който маските до голяма степен предотвратяват.

ПРОВЕРЕНО:

Проверката ни установи, че да се говори категорично за дълготраен имунитет срещу коронавируса е подвеждащо. Преболедуването на COVID-19 също така не гарантира, че човек не може да се зарази с нов щам на вируса, нито че не може да го пренася и да заразява други хора.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg, проект на Асоциацията на европейските журналисти – България срещу дезинформацията.

Мина Киркова
Мина Киркова е завършила Класическата гимназия в София и Глазгоуския университет във Великобритания със специалност „Кино и телевизия“. Професионалният ѝ път започва от телевизия BiTelevision, където работи като международен редактор. С журналистика продължава да се занимава на свободна практика, като борбата с фалшивите новини е една от темите, които я вълнува най-много. През декември 2020 г., в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова, работи по разследване за фалшивите новини за PCR тестовете за установяване на коронавирус. Разследването печели награда от Хакатон, организиран от АЕЖ – България, на тема „Здраве на прицел“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

2

WOW

15.06 2021 в 18:19

Тази статия е пълен срам, и ако Асоциацията на европейските журналисти застава зад това може би е време да се замислим дали ЕС върви в правия път.

6136

1

WOW

15.06 2021 в 18:16

Завършилата кино опровергава доказани учени. Това в ЕС ли се учи или просто трябва да бъдеш нахален и неграмотен? Всъщност кое точно казано от Чорбанов не е вярно или действаме на принципа да излеем поток от думи и след това винаги остава горчив вкус. Къде Чорбанов или Мангъров обещават доживотен имунитет срещу КОВИД? Един език ли четем, защото незнам кои думи конаджийката е разтълкувала както и се иска. Неграмотност: Кой е казал, че титърът на антителата съответства на степента на защита срещу КОВИД. Кои точно антитела, те са много, и всеки клон има отделна мишена - все малки важни подробности. Някой си бил казал, че само ваксината помага. Ама теорията е че изкарването на болестта създава по-широк спектър от защитни механизми, които дори по-слабо са способни на реагират срещу различни линии на вируса, а понякога срещу други вируси от това семейство - справка кросимунитета от първия коронавирус. Госпожице когато нападате учени постарайте се поне за минимум познания по темата!
 
X

Да помогнем на украинските деца!