Доц. Жана Казанджиева: Мръсният въздух и некачествената храна провокират появата на атопичен дерматит

Близо 200 хиляди души у нас страдат от атопичен дерматит

OFFNews 14 септември 2023 в 09:23 1502 0

доц. Жана Казанджиева

Снимка УМБАЛ "Александровска"

доц. Жана Казанджиева, дерматолог

Замърсяването на въздуха, некачествената храна, животът в големите градове са основните причини за появата на атопичния дерматит. 

Това каза за БТА доц. д-р Жана Казанджиева от Клиниката по кожни и венерически болести на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Александровска" в Световния ден за информираност за атопичния дерматит.

Д-р Казанджиева подчерта, че атопичният дерматит не е автоимунно заболяване, а се счита за имунно-медиирано възпалително заболяване. Леките форми се лекуват с емолиенти и нисък клас кортикостероиди, уточни Казанджиева. При средно до тежки форми се прилага фототерапия, както и системна терапия, включваща биологични средства и др.

При по-малки деца с атопичен дерматит е характерен обривът по бузите, които стават червени и грапави. При по-големи деца обрив има основно по гънките по тялото - задколенни и лакътни, поясни Казанджиева. При възрастните хора заболяването може да обхване всяка част от тялото. Най-често това са гърбът, глезените, лицето, характерно е и загрубяване на кожата около очите, каза още тя. Заради различните прояви заболяването е и трудно за лечение, изисква се индивидуален подход за всеки пациент, подчерта тя.

По думите на дерматолога 20% от децата и от 5% до 8% от възрастните страдат от някаква форма на атопичен дерматит. За щастие, повечето са по-леко засегнати, но има хора, които боледуват от много тежки форми със засягане на 90% от кожата. 

Световните организации отбелязват изключителна динамика в честота на атопичния дерматит. "По времето, когато започнах да се занимавам с дерматология, преди повече от 20 години, не повече от 10% от децата имаха това заболяване", коментира специалистът.

За съжаление, при атопичния дерматит пациентите от бебешка възраст до възрастни хора спят лошо, това се дължи на непрекъснатия сърбеж, каза специалистът. „Отдавна като мантра се повтаря изречението, че атопичният дерматит не е обривът, който сърби, а е сърбежът, който обрива“, коментира Казанджиева.

Тя съветва пациенти с обриви по кожата да се консултират с дерматолог.

По повод Световния ден за информирано за атопичния дерматит от Българския лекарски съюз (БЛС) отбелязват, че това е най-разпространеното дерматологично заболяване, което води до сериозни нарушения в качеството на живот.

Оттам посочват, че 97% от пациентите са с тежка форма на атопичен дерматит, като 85% от тези с умерена форма имат нарушения на съня. Според статистиката 86% изпитват сърбеж всеки ден. От БЛС подчертават, че над 50% от пациентите с атопичен дерматит са с намалена активност по време на работа.

Световният ден за информираност за атопичния дерматит се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Европейската федерация на асоциациите на пациентите с алергии и заболявания на дихателните пътища (EFA) и Международния алианс на дерматологичните пациентски организации (GlobalSkin), сочи информация на отдел "Справочна" на БТА.

В България близо 200 хиляди души страдат от атопичен дерматит. През 2023 г. всеки, който желае, може да се включи в кампанията, като сподели в социалните мрежи чрез хаштаг #IfYouOnlyKnew истории на деца и младежи, страдащи от заболяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика