Доц. Шима Мехрабиан: Нови лекарства дават надежда срещу Алцхаймер

OFFNews 21 септември 2023 в 16:54 1165 1

д-р Шима Мехрабиан

Снимка PR Play

доц. д-р Шима Мехрабиан

Има разработки на лекарства срещу Алцхаймер, които дават надежда – препарати, които работят срещу натрупването на един от лошите белтъци - ключов за развитието на болестта.

Това заяви по БНР доц. Шима Мехрабиан, специалист в Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в университетската болница "Александровска".

По думите ѝ първият такъв медикамент е бил одобрен миналата година от Американската агенция по храните и лекарствата, но не и от Европейската агенция по лекарствата. В началото на тази година е одобрен втори медикамент с подобно действие, отново в САЩ.

Доц. Шима Мехрабиан: У нас липсват финансирани програми за подкрепа на хората с Алцхаймер

Според доц. Мехрабиан, ако този нов медикамент бъде въведен, най-вероятно критериите за лечение ще бъдат насочени към ранните фази на заболяването.

Наричат Алцхаймер болестта на възрастните хора, тъй като възрастта е основен фактор за появата ѝ. Има и други рискови фактори - като съдовите проблеми. Затова в страните, в които има по-малко профилактика на високо кръвно, диабет, затлъстяване и тютюнопушене, се очаква да има и по-голям брой дементно болни, казва д-р Мехрабиан. 

У нас невролозите и кардиолозите вече работят заедно за такава превенция.

Около 100 хиляди българи имат деменция – данните са от проучване, направено преди 11 години, а най-много от тези хора страдат от болестта на Алцхаймер. Смята се, че още толкова са в най-ранната фаза на заболяването, при която няма симптоми.

Основен рисков фактор е възрастта, затова се очаква увеличаване на броя на хората с деменция поради застаряването на населението у нас, разказват медицински специалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

24.09 2023 в 11:32

Статистиката на пушачи за Алцхаймер е наобратно, почти нямат Алцхаймер тези които са с ниско или оптимално тегло. Това е заради една специфична роля на никотина в митохондриите.

Не че рекламирам, но на едро генерализации в статията има.

А за тея лекарства, никой не ще да се ангажира с промяната на диетата на хората. Алцхаймера го няма изявен пти хора от сините зони. Защо? Ми ядат други неща, повече полифеноли, мазнини съдържащи MCT, или кетоно-генезни храни. И въглехидратите са много по малко , от плюскането на бисквито, кола и шоколад, което го правят сегашните хора на индустриално изкривени режими на хранене
 
X

Да помогнем на украинските деца!