Доц. Околийски: Повод за оптимизъм няма, петата вълна предстои

Млад мъж с фалшив сертификат почина от коронавирус, без да има каквито и да било придружаващи заболявания, посочи кардиологът от ИСУЛ д-р Людмил Шопов

OFFNews 25 ноември 2021 в 09:04 13506 0

Снимка Архив/PR Care

"Не е успокоителен начинът, по който се развива епидемията в България. Не знам на какво се дължат оптимистичните прогнози на част от отговорните лица, защото все още и на дневна, и на седмична база имаме висок брой новозаразили се, твърде висок брой загинали хора. Платото, за което се говори, е също много условно - особено на фона на ниския брой ваксинирани, аз не виждам никакви поводи за оптимизъм“.

Това заяви по БНР доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация (СЗО) у нас.

По думите на експерта България непрекъснато е "в една потенциално много висока опасност, която ни различава много от другите европейски страни".

„Над 50 на сто ваксинирани трябваше отдавна да постигнем, а хората дори не спазват мерките. Дори Румъния е по-добре от нас, коментира той и съобщи, че по данни на СЗО ваксинираните медици в страната са едва 26 на сто. 

Според д-р Людмил Шопов, кардиолог от COVID отделенията в болница "Царица-Йоанна – ИСУЛ", изказванията, че вълната отминава, са популистки:

„По-скоро ще остане едно плато с доста случаи на ден, а болниците са на предела на силите си. Всеки ден се изписват по 10-12 пациенти и леглата се заемат веднага. Имаме 100 легла за средно тежки случаи и 20 интензивни. Последните не остават празни. Лекарите са изтощени до крайност. Ситуацията сега е доста по-тежка. При нас в COVID отделенията работят кардиолози, нефролози, лъчетерапевти, травматолози и реаниматори. Но те не са достатъчни, а трябва да ги лекуват пулмолози и инфекционисти", каза той.

По думите му, през цялата пандемия осигуреността в лечебното заведение почти винаги е на ръба. И като количества кислород, ремдесивир, който все не достига, да не говорим, че се оказа и не толкова ефективен, допълни той.

"Имах всеки ден чувството, че в някоя болница в страната ще изгърми някоя кислородна инсталация! Толкова много се изградиха заради болните с COVID-19, толкова голямо количество кислород никога през практиката си не сме използвали. Тежко болните пациенти имат нужда от него с дни", сподели кардиологът.

„9 от 10 интубирани загиват, потвърди и доц. Околийски. Затова е крайно наложително психолози да работят с медицинските работници", почерта той и допълни, че здравната ни система има нужда от реформа и от СЗО са дали препоръки за това.

Двамата лекари бяха категорични, че пета или "каквато и да е вълна" предстои, затова не трябва да се осланяме на въведения зелен сертификат, а да се усили тенденцията на решителни действия за ваксиниране.

„При нас почина пациент във възрастовата група 20-29 години с фалшив сертификат, без заболявания. Така че е недопустимо да се допуска фалшифицирането на сертификатите – това е гавра“, разказа д-р Людмил Шопов.

„Ваксинираните много рядко могат да предават вируса, те преболедуват леко и не умират от коронавируса“, посочи доц. Михаил Околийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата