Доц. Наталия Гломб: Алфа вариантът отстъпва, настъпва Делта

OFFNews 23 юли 2021 в 10:38 1083 0

Снимка Архив

В края на един спокоен период сме, определено започва развихряне на нова вълна. Новозаразените са над 100 от няколко дни. Публикуваните вчера данни са на проби, взети до 8 юли, и при тях над 50% са с индийския вариант.

Това каза по Нова телевизия доц. Любомира Николаева - Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя прогнозира, че в пробите, които ще бъдат секвенирани идната седмица, Делта вариантът категорично ще доминира.

Според вирусоложката, твърденията, че тази мутация засяга по-често младите хора у нас няма да се оправдае. В страните, в които сега има нова вълна по-голяма част от възрастното население е ваксинирано, затова боледуват по-често младите хора, които още не са се имунизирали. Но у нас ваксинационният обхват е много нисък и заболеваемостта ще обхване повече възрастови групи, каза доц. Гломб.

Тя коментира и каква защита предоставят ваксините срещу коронавирус:

"Докато при уханския вариант и една доза даваше много добра ефективност, при Делта ефективността след първа доза е 50%, а след втората 88%. Горещо препоръчвам да се довърши курсът на ваксинация."

Доц. Наталия Глобм съобщи и за ново изследване, което е установило, че ако след първа доза от ваксината на "Астра Зенека" се постави втора доза от иРНК ваксина, имунният отговор е много по-силен. По думите ѝ това е първото мащабно изследване по темата и предстои да бъде разгледано от Световната здравна организация.

Засега не се обсъжда прилагане на трета доза, науката казва, че около 1 година имаме гарантирано добър имунитет срещу коронавируса, обясни вирусоложката.

Според нея евентуалното затягане на мерките ще следва Плана за справяне с пандемията, затова нещата са предвидими.

Тя посъветва и преболедувалите да се ваксинират:

"Аз съм преболедувала COVID-19 през декември, а се ваксинирах през май. Нямам никакви усложнения. 
80-90% от заразените след ваксина изкарват много леко инфекцията. Това се потвърждава от четвъртата вълна във Великобритания, където заразените са много, но смъртността остава ниска", посочи доц. Любомира Гломб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови