Доц. Михаил Околийски: Притеснително е намаляването на средствата за МЗ

Трябва да се засилят профилактичната дейност и промоцията на здравето, смята заместник-министърът на здравеопазването

OFFNews 29 юни 2023 в 11:17 929 0

Михаил Околийски

Снимка Архив/БТА

доц. Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването

Не ме притеснява проектът за бюджет на НЗОК, но ме притеснява намаляването на средствата за Министерството на здравеопазването (МЗ). Това каза за БТА заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Михаил Околийски преди заседанието на надзорниците.

На заседанието трябва да се обсъди проектът за бюджет на НЗОК за тази година. Общата рамка на бюджета на НЗОК е 7 027 213 600 лв.

Има съгласие със съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина, а и според мен то е, защото, освен увеличаването на финансирането в повечето области, е видно, че приоритетът ще бъде извънболничната помощ, за което всички политически сили, както и здравните експерти, казват, че там трябва да бъдат най-значимите инвестиции и най-значимото внимание, допълни той. По думите му трябва „да се засилят“ профилактичната дейност и промоцията на здравето. Някои от средствата в проекта на бюджета са преразпределени по различните здравноосигурителни плащания, което също е съгласувано със съсловните организации, като според нас всички са доволни, добави той. - Това, което мен лично ме притеснява, е намаляването на средствата в бюджета на Министерството на здравеопазването в областта на профилактиката и промоцията и тепърва трябва да водим разговори как това да се промени и да не бъде намален, каза още доц. Околийски. В бюджета на МЗ са предвидени 88 млн. лв. по-малко в сравнение с предишния предложен проект.

Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, който е и член на Надзорния съвет на НЗОК, каза, че предложените параметри на бюджета на Касата удовлетворяват всички участници в системата, както и че са запазени процентите на увеличение на средствата за всички, които осъществяват медицинска дейност. За евентуалното намаляване на средствата за болниците проф. Гетов каза, че въпросът е съгласуван с лекарския съюз.

Намалените средства на Министерството на здравеопазването според проф. Гетов могат да бъдат компенсирани от други пера. Очаквам да видим как ще се развият профилактичните програми и стартирането през следващата година на национален профилактичен календар, допълни той.

В съобщение за публикуваната рамка на проекта на държавния бюджет за тази година на Министерството на финансите се посочва, че в областта на здравеопазването продължават усилията за подобряване на профилактиката, превенцията на здравето, с цел гарантиране на качествени и ефективни здравни грижи. По бюджета на НЗОК за 2023 г. са предвидени допълнително над 900 млн. лв. за подобряване на достъпа и осигуряване на здравните потребности на населението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика