Доц. Кунчев: Ваксината срещу коронавирус ще е безплатна за всички

Нереалистично е да очакваме, че няма да има COVID-19 в училищата

OFFNews 28 август 2020 в 09:46 4960 0

Снимка Архив

Нереалистично е да очакваме, че няма да има коронавирус в училищата, въпросът е да сведем разпространението до минимум, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия, в коментар за старта на учебната година в условията на COVID-19.

"Каквото става в обществото, това ще става и в училищата. Ако са ни високи данните за разпространение на COVID-19 в обществото, ако има циркулация на вируса навсякъде, ще го има и в училище. Никой не трябва да си прави илюзията, че при всички мерки, които се вземат, а те са много сериозни, учебните заведения ще бъдат някакъв остров на благоденствието", допълни той.

По думите му конкретните мерки ще бъдат отразени в плановете, които всяко училище ще направи, защото обстоятелствата са много различни.

"Има училища с 50 деца има и с 2 050. Няма как организацията да е еднаква, да не говорим, че и материалната база е различна, но има общи неща като движението на учениците извън класните стаи, неползването на кабинети, разпределянето на различно време за междучасията – това са малки трикове, които допринасят за общата картина", каза главният здравен инспектор.

При дете с положителен резултат епидемиолог ще определя кръга от контакти, който трябва да се изследва -  дали ще е целият клас или някаква по-малка група зависи от това с кого е общувало по-активно детето, уточни той и добави, че в този случай изследването ще е безплатно.

Контактите на децата не са само в училищата, затова не бива да ги разглеждаме като инкубатори на инфекцията, каза здравният инспектор. По думите му важното е да не се допуска епидемичен взрив от 20-30-50 заразени деца в едно училище. 

"Това, което ни притеснява е, че последният месец сякаш тежестта на заболяването стана по-голяма. Не са повече заразените, напротив през от началото на август имахме три седмици с 1500-1600 случая, сега паднаха под 1000. Вчера гледах данните за Европа при нас има спад на заразените с 22%, докато общо за ЕС повишението е с 23%", каза доц. Кунчев.

Той уточни, че повишената смъртност е проблемът, който анализират експертите, за да установят причината. Според него едното обяснение е, че през последните дни бяха засегнати повече възрастни хора – в социалните домове в Русе, Варна, София.

"Ясно е, че ако има ваксина, тя ще е безплатна за всички, които желаят да си я поставят, по-съществено е колко ще решат да го направят", каза епидемиологът. 

Той обясни, че в момента един човек заразява един и е важно това ниво на разпространение да се задържи.

Доц. Кунчев коментира и аналогиите с развитието на епидемията в Швеция и у нас: "Сравненията със Швеция са цинични – там починаха 6000 души, при нас 500, а и икономиката им пострада почти колкото нашата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!