Доц. Кунчев: В момента 10 души заразяват 11

OFFNews 02 октомври 2020 в 09:52 2263 0

Снимка Архив

В момента 10 души заразяват 11, т.е. 50 000 заразяват около 60 000. Това е много, но не е достатъчно, за да се стигне до колективен имунитет, който да спре пандемията, каза по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Ако продължим още 2-3 години и това ще стане, но нямаме време да чакаме. Дай Боже, да дойде ваксина и тя да е ефективна, уточни епидемиологът.

8-9 място по смъртност, което делим с Хърватска в момента, не е толкова лошо, защото бяхме на второ. Макар че това не е точно, каза доц. Кунчев.

Това, което казваме като заболяемост, не е заболяемост, защото не всички положителни имат симптоми, но в обществото вече се утвърдиха тези две категории. Изчислението се прави на база колко са смъртните случаи на милион население. По този показател, съгласно данните на Европейския център за контрол на заболяванията, нашият процент е 1,1. Това е на седмична база.

Нищо не мога да изключа, виждайки какво става по света. Ние в момента сме със заболяемост 33,3 на 100 хиляди. Израел е със заболяемост 867 на 100 000 – 32-33 пъти над нашата. Ако се случи такова нещо, никой не знае какви мерки трябва да вземем. Израел буквално затвори държавата, хората нямат право да излизат от вкъщи за три седмици. Ръстът при тях е за много кратко време, каза доц. Кунчев.

Той определи вируса като динамичен и подчерта, че при ниски стойности на разпространението му през август и септември сега отново е започнал лек ръст в броя на заразените.

„В сравнение с двете предишни седмици увеличението е малко над 50%, което е неприятно. Все пак обаче сме под 300 случая дневно, което ни поставя във втората половина на класациите в ЕС”, каза още той и посочи, че страната с най-висока заболеваемост в Европа в момента е Черна гора, а те бяха обявили, че са се справили с вируса.

Главният здравен инспектор обясни, че ограничителни мерки ще се налагат само в огнищата, няма да има блокиране на цели населени места. Той цитира последният случай в с. Зайчар, където са били затворени заведенията, защото там хората осъществяват тесни връзки. Хранителните магазини обаче са продължили да работят.

Не е необходимо да налагаме мерки силово, искаме да научим хората да се пазят сами, подчерта Кунчев - но когато се твърди, че няма такъв вирус, е ясно, че хората няма да се пазят.

В момента обсъждаме личният лекар да има право да дава болнични в рамките на седмица или 10 дни на родители, чиито деца са под карантина. Ако децата са малки така или иначе някой трябва да ги гледа вкъщи. Стремим се да улесним малко и този процес, каза в заключение главният здравен инспектор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови