Доц. Кунчев: Смъртността от COVID-19 у нас е 1%. Има повече починали, защото има повече болни

Никой няма да бъде връщан от болница при никакви обстоятелства, важно е да получи добра грижа, каза главният здравен инспектор

OFFNews Последна промяна на 13 август 2020 в 10:31 3506 0

Снимка Архив

„Смъртността на вируса е функция на заболяемостта. Имаме повече починали, защото имаме повече болни. Те пък от своя страна се дължат на повече заразени хора у нас. Смъртността в България е 1%.

Това каза по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в коментар за увеличения брой починали с коронавирус през последните седмици.

Епидемията се развива според правилата на един такъв процес. При положение, че заразените в света надминаха 20 милиона е ясно, че болестта се разпространява и у нас. България не е откъсната от света и не е остров на благоденствието, заразата продължава да се разпространява, обясни той. 

Доц. Кунчев коментира и състоянието на зравната система:

"Винаги се стремим да даваме някаква бройка за ориентация на хората. Ако много случаи се концентрират на едно място ще е трудно. Здравната ни система се справя добре. Реагираме веднага и се опитваме да вземем всички мерки. Нямаме нови случаи във Варна, което е добре. Дори и положителните да достигнат 1000 души на ден ще успеем да ги настаним. Проблемът обаче е, че няма да има кой да ги лекува. Ние нямаме ресурса на Ухан, за да пратим 3000 лекари някъде само за една вечер."

По думите на главния здравния инспектор в България има около 140 специалисти по инфекциозни болести и както и да бъдат разпределяни, си остават толкова. Той разказа и за работата на интензивните отделяния у нас.

"Броят на апаратите за изкуствено дишане никак не е малък, но въпросът е, че във всяка болница интензивните легла са най-ограничената бройка. Те не се използват само за коронавирус, а за много други случаи. Те трябва да продължат да работят и за пострадали при катастрофи и други пациенти със спешна нужда от реанимиране", каза доц. Кунчев.

Той добави, че хора няма да бъдат връщани от болниците при никакви обстоятелства. Въпросът бил те да получат еднакво добра грижа в лечебните заведения.

Здравният инспектор коментира и хората, които все още не вярват в съществуването на вируса и ги покани да им го покаже. "Тези, които не вярват са много шумни, което създава впечатлението, че са много. А това далеч не е така", каза той.