Доц. Кунчев: Ще затягаме мерките възможно най-късно и меко

OFFNews 13 октомври 2020 в 13:55 4410 1

Снимка Архив

Ще затягаме мерките възможно най-късно и възможно най-меко, за да не пречим на нормалния живот на хората, каза за Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му, за да не се случи това, трябва да се спазват съществуващите в момента ограничения. 

"Всички сме наясно, че започва нова вълна на повишаване на заболеваемостта. В Европа има две големи огнища на заразата. Едното е в западната част на континента - Великобритания, Холандия, Франция и Испания. Другото е с още по-голяма заболеваемост - Чехия, Словакия, Украйна, Полша", каза още доц. Кунчев. По думите му България е някъде по средата.

Той препоръча, когато се правят сравнения на данните, те да бъдат на седмична основа.

"Дали с натрупване от събота и неделя, защото очевидно по-малките болници малко закъсняват с изнасянето на информация и има такова натрупване от почивните дни или не, все едно - бройката е голяма", заяви още той. 

Над 1 200 пациенти са настанени в болнични отделения и над 65 в интензивни сектори, припомни главният здравен инспектор.

Кунчев заяви, че като лечение в момента се прилага всичко, което е доказало някаква ефективност и се ползва от всички останали страни, включително и от най-развитите. 

Утре собственици и управители на заведения ще обсъждат с главния здравен инспектор най-добрите мерки за безопасност в условията на COVID-19.

Събитието е организирано от  Националната пациентска организация и Българската асоциация на заведенията. В рамките на уебинара държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще представи актуална картина на заболеваемостта, ще коментира новите научни открития за вируса, включително за предаването му, както и ще даде насоки за това какви дезинфектанти да се използват, как да се дезинфекцира и почиства най-оптимално, за да бъдат защитени клиентите на различните видове заведения.

Участниците в събитието ще имат възможност да обсъдят санитарните изисквания за различните типове заведения, както и актуални въпроси, свързани с грижата за клиенти в условията на пандемия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови