Доц. Кунчев: Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен, темпът на ваксиниране не е достатъчен

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2021 в 08:30 3221 0

Снимка Архив

Там, където има струпване на много хора, маските няма да отпаднат. Заповедта не е излязла, продължават споровете кое и как да бъде. За градския транспорт и големите обекти със сигурност няма да отпаднат. 

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ. 

Ако няма някакъв тип контрол, това ще остане само на хартия, а не искаме това, допълни той. Надяваме се вирусът да се самоограничава, заяви експертът.  

Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен. Аз съм оптимист по отношение на лятото, вероятно в следващите 2-3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен ако не възникне някой съвсем нов вариант или щам, който да има различни качества, но през лятото това е малко вероятно. Ситуацията в Европа е чудесна, но не и в Азия. Индийският е най-разпространеният щам, в Индия бяха регистрирани 100 хиляди случаи само за ден. Нещата не са приключили и пътят към нормалния живот е имунизацията, обясни експертът.

Основната причина за високата смъртност е състоянието на нашата нация. Ако видите статистика за затлъстяване, за инфаркти, смъртността също е много висока, заяви още доц. Ангел Кунчев.

Според него ваксинирането върви добре, правят се между 20 и 25 хиляди имунизации дневно, което обаче не е достатъчно като темп, за да сме подготвени наесен. Подготвени означава да сме стигнали 70-75%. Далеч сме от това, не знам защо. Хората се колебаят. До дни ще стигнем до 15 на сто, заяви Кунчев. 

Ако искате можем да направим експеримент - някой от вашия екип да тръгне с мен, ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката, където искате, "зелени коридори", общопрактикуващи лекари, РЗИ, парк, няма друга страна в Европа, която да осигурява толкова бързо и достъпно ваксиниране, подчерта доцентът. 

Ако работим с този темп, излишък на ваксини ще има, добави доц. Ангел Кунчев. По думите му ваксините се съхраняват добре и хората могат да бъдат спокойни. Отворените флакони с ваксини се поставят само в рамките на деня, категоричен бе той. 

Втората доза може да се направи навсякъде, уточни доц. Кунчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови