Доц. Кунчев: Не се очаква взривоподобно увеличаване на новите случаи

Възможно е, но е малко вероятно първите ваксинирани да нямат имунитет до лятото, каза главният държавен здравен инспектор

OFFNews Последна промяна на 04 януари 2021 в 09:53 585 0

Снимка Архив/БТА

До средата на януари ще видим какво се е случило по празниците, но моето впечатление като цяло е, че се спази един приличен режим на мерките и няма да има взривоподобно увеличаване на новите случаи.

Това каза по БНТ главният държавен здравен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев.

Трендът вече определено е надолу и не само на заболяемостта, но и на приетите в интензивни отделения и смъртните случаи, категоричен е той.

Има много глобени за неспазване на карантината - стотици граждани. Има и за неносене на маски и неспазване на други правила, каза още доц. Кунчев.

Решението да отворим училищата за учениците в началните класове беше много трудно, натиск имаше и от двете страни. Решихме го, защото тази група деца и като носители са по-малък фактор, каза доц. Кунчев.

На въпроса дали е възможно в училище да се върнат и децата от горните класове, той заяви, че ако има намаляване на новозаразените, може да се ускори този процес - аз лично се съмнявам, но нека все пак да видим цифрите, допълни доц. Кунчев.

За ваксините

Предстои да се даде разрешение на ваксини от поне още 5 фирми - засега "Модерна" и "Астра Зенека" очакват "зелена светлина", като датите са на 6-ти за "Модерна" и до края на месеца за "Астра Зенека", допълни доц. Кунчев.

Той подчерта, че всеки месец ще има доставки на ваксини у нас, като такива ще бъдат осигурени за цялото население.

ЕК има вече план за помощи за Западните Балкани, ако останат излишни ваксини. Така че ще можем да ги продаваме и на други страни, категоричен е доц. Кунчев.

До края на този месец ние ще започнем много по-широка, по-масова имунизация, допълни той, като съветва желаещите да се обърнат към личните си лекари за информация.

Според доц. Кунчев е възможно, но малко вероятно първите ваксинирани да нямат имунитет през лятото. Всички компании работят за максимално удължаване на имунитета на ваксините, подчерта здравният инспектор.

Цената на ваксините за България възлиза на около 300 милиона лева. Целта е всички граждани да имат достъп до тях, включително и неосигурените. Имунизираният пази преди всичко себе си, но и всички останали, обясни доц. Кунчев.

Всички новини
Най-четени Най-нови