Доц. Кунчев: Надявам се да повторим гръцкия вариант с бърз спад на новата COVID вълна

OFFNews 19 август 2021 в 09:05 1376 0

Снимка Архив/БТА

Много се надявам да се движим по гръцкия вариант на новата вълна. Там стигнаха до 350-400 на 100 000 заразени, задържаха това ниво 1-2 седмици и после започна спад, каза по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обаче уточни, че нивото на имунизация при тях е доста по-високо, ограничителните мерки са по-сериозни.

"В момента сме във възходяща линия на новата вълна. Много бързо се достигат високи стойности, но в страните, които наблюдаваме, има и доста бърз спад. Дали при нас това ще се случи е трудно да се прогнозира, но предвид местните особености не е много реалистично да се прави оптимистична прогноза", коментира доц. Кунчев.

Той заяви, че в мерките, които вероятно ще влязат в сила от понеделник, няма нищо ново - те са разписани в плана за справяне с пандемията.

"Нереалистично е да се изисква от специалистите някакво абсолютно точно прогнозиране какво ще се случи. Няма как при епидемия при това от нов вирус това да е точно така. Това, че са посочени някакви мерки, не значи, че при достигане на съответното ниво трябва незабавно да се въведат. България не е чак толкова голяма територия, очевидно навсякъде расте заболеваемостта. В момента водещи са Бургас, Велико Търново, София, Пазарджик, но за 2-3 дни останалите територии достигат техните стойности. Мерките трябва да бъдат въвеждани на национално ниво, още повече, че това е обвързано с икономическите стимули за подпомагане на бизнеса, които влизат в сила, когато са на национално ниво", посочи главният здравен инспектор.

Той отново подчерта, че определящо за риска от заразяване не е мястото където се намираме, а поведението ни. 

По повод летните лагери, които се превърнаха в огнища на коронавирус, доц. Кунчев заяви, че случилото се не е по вина на персонала в тези хотели. Определящ е фактът, че децата се събират на големи групи, социалните контакти са активни и не може да се очаква, че дори при перфектна организация няма да има заразени.

Главният здравен инспектор не се нае да прогнозира как ще започне учебната година, но припомни, че МОН е разработило 4 варианта за възстановяване на учебния процес при всякакви ситуации.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови