Доц. Кунчев: До края на лятото Делта вариантът ще доминира у нас

Засега няма да се въвеждат нови ограничителни мерки, увери главният държавен здравен инспектор

OFFNews 28 юни 2021 в 16:31 841 0

Снимка Архив/БТА

Делта вариантът на COVID-19 ще бъде доминиращ в цяла Европа до края на лятото, включително и в България. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По-рано днес от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че са потвърдени 7 случая на Делта  (индийския) и 1 на Бета (южноафриканския) вариант.

Очакванията на големите държави са още през юли Делта да присъства в 50% всички проби, а по-късно над - 80 на сто, посочи той. Притеснително е, че в някои държави това би съвпаднало и с началото на учебната година при тях.

Вариантът Делта засяга по-ниска възрастова група, няма особена разлика в тежестта на протичане, 60 на сто по-заразен е, което означава, че 60 процента по-малко от вируса са достатъчни, за да се случи заразяването.

По думите му здравната ни система е доста по-подготвена. Ако искаме да сме максимално подготвени за среща с Делта, трябва да има максимално високо ваксинационно покритие, добави още той и добави, че всички останали мерки имат палиативен характер.

Очевидно ще има случаи на ваксинирани, но отново заразени, но болестта ще протича много по-леко, допълни още Кунчев.

Засега няма да се въвеждат нови ограничителни мерки, тъй като начинът на разпространение на този вариант не се отличава от другите и ако се прилагат познатите противоепидемчини мерки ще бъде достатъчно, увери Кунчев.

Предстои до два дни в нова заповед да се укаже влизането в България на хора, идващи от държави с ниско или високо разпространение на вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови