Доц. Георги Попов: Най-трудните пациенти бяха лекарите - сами си назначаваха терапията

OFFNews 29 май 2020 в 09:38 3110 0

Снимка Архив

"Най-голямото предизвикателство бяха болните колеги, лекувахме много лекари при нас. Сами си назначаваха терапията и изискваха изследвания. Трудно е да се постигне баланс с такива пациенти, но успявахме да наложим нашето виждане." Това каза по bTV доц. Георги Попов, началник на Катедра инфекциозни болести във ВМА.

Той съобщи, че още в средата на януари с ген. Мутафчийски са обсъждали възможностите коронавирусът да дойде и в България, но не са предвиждали той да засегне в такива мащаби Европа, САЩ, Бразилия в последните седмици.

"Още тогава започнахме да купуваме предпазни маски, защитни облекла и подготвихме клиниката за изолация на болните", коментира доц. Попов.

По думите му вече сме в "опашката на епидемията", тъй като случаите значително са намалели и предстои бавно възстановяване от инфекциозния процес. В момента във ВМА има 5 болни, които до края на седмицата ще бъдат изписани, и 1 в интензивно отделение.

"Една крачка ни остава до момента "Всичко ще бъде наред", добави доцентът, припомняйки популярна снимка на медиците в клиниката, направена преди месеци.

Доцент Попов коментира и посещението на екип на ВМА в болницата в гр. Павия, Италия. По думите му по време на епидемията от COVID-19 там е имало над 200 заразени медици, при персонал от 5000 души. Според италианските му колеги властите в страната са закъснели с мерките, затова разпространението на инфекцията е било толкова голямо. Местните лекари се интересували от резултатите у нас, обсъждали са генетичната предразположеност към заболяването и ефекта на БЦЖ ваксината.

Любопитна подробност е, че първият пациент в болница "Сан Матео" е приет на 20.02. в 20 часа.

При много лекарства има "ефект на махалото", каза доц. Попов по повод последните резултати от лечението с хидроксихлорохин. Той уточни, че във ВМА са използвали препарата още в средата на март, когато препоръките са били много добри. При първия пациент, на който е бил приложен, е имало данни за отлепване на ретината, но други по-сериозни странични ефекти не са наблюдавали. Според него лекарството не бива да се отрича напълно.

Доц. Попов каза още, че при 7 пациенти е прелята кръвна плазма. Все още няма категорични резултати за ефекта от това лечение, но той е добър, ако се прилага в началната фаза на заболяването, уточни инфекционистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови