Доклад: Ваксината срещу RSV може да провокира рядко неврологично заболяване

Здравните власти в САЩ твърдят, че ползите надвишават рисковете

OFFNews 31 май 2024 в 12:17 2036 0

ваксинация

Снимка Getty Images

Ваксинация

Съобщенията за рядко срещано заболяване на нервната система са „по-чести от очакваното“ при възрастни хора в САЩ, които са получили новите ваксини срещу грип и респираторно-синцитиален вирус (RSV). Това е заключението на доклад на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията (CDC), публикуван в четвъртък, който потвърждава данни на организацията от началото на тази година, съобщи АП.

Здравните власти обаче продължават да твърдят, че ползите от инжекциите надвишават рисковете.

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ и Американското управление по контрол на храните и лекарствата (FDA) казват, че оценяват евентуалните рискове, но не планират да променят препоръката си за RSV ваксините. Според нея пациентите на възраст 60 и повече години трябва да разговарят със своя лекар и след това да решат дали да се ваксинират.

От началото на август досега над 10 милиона възрастни американци са получили еднократни инжекции на „Пфайзер“ или „Глаксо Смит Клайн“ за защита от респираторно-синцитиален вирус. Последният е честа причина за симптоми, подобни на простуда, и може да бъде опасен за бебета и възрастни хора.

Здравните служители са регистрирали средно около два случая на синдрома на Гилен-Баре на всеки 1 милион души, които са получили ваксината срещу RSV в рамките на три седмици след поставянето на инжекцията.

Синдромът на Гилен-Баре е автоимунно възпалително заболяване на периферната нервна система, проявяващо се с вяла пареза, нарушения в чувствителността и вегетативни разстройства.

Новият доклад на CDC се фокусира върху 28 случая на синдрома при хора, които са били ваксинирани, и всички от тях, с изключение на един, са развили симптоми в рамките на 21 дни. Това означава 1,5 случая на милион при хората, които са получили ваксината срещу RSV на „Глаксо Смит Клайн“, и пет случая на милион при получателите на инжекцията на „Пфайзер“.

Според CDC всяка година в САЩ около 3000 до 6000 души развиват синдрома на Гилен-Баре. Това се случва или след заразяване с вирус, или във връзка с ваксинация. Синдромът е по-често срещан при по-възрастни хора. Повечето заболели се възстановяват напълно, но при някои се наблюдава трайно увреждане на

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх