
Експертите търсят ефективни стратегии за лечение и една от областите, върху които се фокусира вниманието, е диетата. Доказателствата сочат, че спазването на здравословен хранителен режим и избягването на нездравословни храни може да помогне за намаляване на риска от депресия.
Проучване, публикувано в The Journal of Immunology, разглежда връзката между консумацията на храна с високо съдържание на сол и симптомите на депресия при мишки.
Установено е, че мишките, които са приемали диета с високо съдържание на сол, са развили подобни на депресия симптоми и че това вероятно е свързано с индуцираното производство на цитокина IL-17A, пише БГНЕС.
Резултатите отварят вратата за бъдещи изследвания на депресията и възможното ѝ лечение.
Изследователите са проучили как прекомерната консумация на сол влияе на депресията при мишките. В продължение на 5 до 8 седмици мишки са приемали или нормална диета, или такава с прекомерно съдържание на сол. Втората група развила поведение със симптоми на депресия.
Установено е също, че при тези мишки се наблюдава увеличаване на производството на IL-17А, цитокин, свързан със симптомите на депресия. Анализите разкриват, че определени клетки произвеждат повече IL-17A, а също така откриват повишени нива на IL-17A в областите на мозъка. Това означава, че диетите с високо съдържание на сол са насърчавали производството на този критичен цитокин.
Авторите отбелязват, че техните открития „показват, че подобни диети стимулира депресивно-подобно поведение при мишките чрез индуциране на производството на IL-17A“.
Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи степента на вреда върху хората, но учените очакват подобни резултати.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Съдят за тероризъм подпалвачите от Велико Търново и Сливен
Тръмп обяви, че няма да чака 50 дни за санкциите срещу Русия
Как се краде булка във Враца (ВИДЕО)
Гневни, младите лекари обявиха, че проблемите се замитат отново. Блокираха Орлов мост (допълва се)