До месец ЕМА разрешава ваксинациите срещу COVID-19 за деца

OFFNews 12 май 2021 в 08:51 800 0

До края на май Европейската агенция по лекарствата очаква да бъде готова с оценката дали ваксината срещу ковид на "Пфайзер" да се прилага и при подрастващи между 12 и 15 години. Това съобщиха днес представители на ЕАЛ, цитиран от БТА.

Те добавиха, че все още няма данни щамовете на вируса на новата болест да преодоляват защитата от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", а за препаратите на векторна основа липсват достатъчно данни. Според тях не се забелязва да има нужда от подсилваща доза ваксина за имунизираните с "Пфайзер" и "Модерна".

От агенцията добавиха, че от 621 000 ваксинирани с препарата на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън") засега в ЕС няма нито един съобщен случай на тромбози.

Представителите допълниха, че все още не е установена причината за тромбозите от този препарат, съобщени от САЩ, както и от ваксината на "АстраЗенека".

ЕМА продължава да събира данни за руската ваксина "Спутник" и скоро ще може да посочи кога може да се очаква заключение.

Продължава също оценката на ваксините на "Кюрвак", "Новавакс" и "Синовак", но решението все още е далеч, посочиха представителите на агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews