До края на декември може да бъде сменен личният лекар

OFFNews 08 декември 2022 в 11:01 649 0

лекар

Снимка Pixabay

За да се направи смяната, е необходимо да се попълни формуляр за постоянен избор и да се предостави на новоизбрания общопрактикуващ лекар

До края на декември здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар. Това съобщиха от пресслужбата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За да се направи смяната, е необходимо да се попълни формуляр за постоянен избор и да се предостави на новоизбрания общопрактикуващ лекар. Формулярът може да се изтегли от сайта на НЗОК – www.nhif.bg – рубрика „За граждани“.

НЗОК предоставя възможност смяната на общопрактикуващ лекар да бъде направена и по електронен път. Това се осъществява в рубрика „Е - услуги“, линк „Преглед на досие от здравноосигурените лица“, „Вход с цифров сертификат“, меню „Избор на личен лекар“, като формулярът, подаван по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигуреното лице или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система на НЗОК.

Не е необходимо здравноосигурените да уведомяват личния си лекар за смяната, тъй като това се извършва по служебен път в Районната здравноосигурителна каса.

Следващата възможност за смяна на общопрактикуващ лекар е в периода от 1 до 30 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews