ДКЦ 12 си прави втора фотоволтаична система за ток

OFFNews 21 април 2022 в 08:23 1263 0

ДКЦ 12 да купи и изгради със собствени средства фотоволтаична система и на втората си база, за да осигурява електроенергия за собствени нужди, ще гласува днес Столичният общински съвет. Вносители на доклада са общинските съветници д-р Антон Койчев, д-р Веселин Милев и зам.-кметът Дончо Барбалов. 

Медицинското заведение в Люлин разполага с две бази и обслужва живеещите в района, а от 1 юли 2021 г. е на пазара за електроенергия, чрез Българска независима енергийна борса. 

В търсене на възможности за намаляване на разходите за ток, управителят на ДКЦ 12 д-р Васил Василев предприе действия за изграждане на собствена фотоволтаична система. На 13 януари т.г., СОС разреши ДКЦ 12 да инвестира собствени средства в такава система за основната сграда на ул. „Кореняк“ №17.
През март т.г. в Столична община е получено ново заявление от д-р Василев с искане на разрешение за изграждане на фотоволтаична система и във втората база на лечебното заведение - на бул. „Проф. д-р Александър Станишев“ №17. Като мотив е посочена икономическата изгода от стойността на произведения от фотоволтаичните панели ток, който ще се използва за нуждите на лечебното заведение, а излишната енергия ще се отдава в мрежата. Според вноситеилте, инвестицията ще се върне във времето като спестени средства от бъдещите сметките за ток. 

Фотоволтаичната система би дала и допълнителна сигурност при евентуални бъдещи увеличения на цената на електроенергията. Дружеството има възможност да закупи материали и оборудване на стойност до 50 000 лева без ДДС. Към заявлението на управителя на ДКЦ 12 са приложени различни оферти, като в цената са включени развитие и управление на проекта, инсталиране и въвеждане в експлоатация.

Предложението е подкрепено от Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови