Директорът на ''Пирогов'': Няма да има пациенти на студено

OFFNews 08 октомври 2022 в 08:59 2142 0

д-р Валентин Димитров

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Д-р Валентин Димитров, директор на УМБАЛСМ Пирогов

"Пирогов" е обезпечен за тази зима. Няма да има пациенти на студено. Работата няма да спре. Напротив – работата се увеличава постоянно с оглед на случващото се по улиците на България, тъй като ние сме една спешна болница.

Това заяви директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" д-р Валентин Димитров пред Нова ТВ. 

Той посочи, че болницата има стройна финансова дисциплина. "Имаме финансов план за погасяване на дълговете. Изготвени са погасителни планове към доставчиците, които са одобрени от принципала в лицето на държавата и МЗ. Увеличили сме заплатите с между 40 и 60% и имаме ясна визия - как и кога, можем да излезем на печалба", коментира д-р Димитров.

Според него причините за дефицит на кадри в здравеопазването са многопластови, защото когато напускат медицински специалисти, не става дума само за пари.

"Говорим за недостиг на медицински кадри постоянно. Този проблем не е само в България. недостигът на кадри е в цял свят. Отговорността и тежестта на работещите в здравеопазването е толкова голяма, че е несъразмерна със заплащането. Когато тези хора напускат – не става дума само за пари. Натискът и натоварването са големи от една страна, а от друга – има едно неразбиране от страна на обществото и недобро отношение на пациентите към тях", подчерта той.

Според него често се говори за реформа в здравеопазването, но не трябва да се говори за реформа, а за усъвършенстване на настоящото здравеопазване, което имаме. "Доста често реформите са грандиозни и кардинални промени, а отнемат и време. Процесите в обществото ни, и в частност здравеопазването, трябва да бъдат еволюционни, а не революционни", добави директорът на "Пирогов".

"През последните 30 години се направи много за здравеопазването. Не мога да кажа, че това е загубено време. Когато критикуваме – позицията на критикуващия е най-лесна. Защото той може да посочва само негативите. А конструктивния начин на мислене е да подходиш към него креативно и да помислиш по какъв начин може да бъде подобрено", коментира той.

Д-р Димитров даде и подробности за състоянието на френската гражданка, пострадала при катастрофата на Околовръстното шосе в София, която беше преместена в "Пирогов":

"Смятаме, че всичко, което правим, е да спасим нейния живот и тя да остане с по-малко трайни последици за нея. Смятам, че състоянието ѝ е малко по-добро от преди".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови