Диетолог: И от обелено яйце трябва да се махне боядисаната част

ОFFNews 08 април 2018 в 13:03 4494 0

Видимо оцветената с бои част от обеленото яйцето задължително трябва да се отстрани преди то да бъде изядено.

Това каза диетологът проф. Донка Байкова пред "Фокус". Тя подчерта, че белтъкът на яйцето често пъти е не само видимо обагрен, а микропорите му също допускат проникване на боя и боядисване.

По думите й през последните години голяма част от населението у нас реагира с най-различни алергични реакции и стомашно-чревни възпалителни проблеми след консумация на оцветени с бои яйца. 

"Синтетичните оцветители са гастритогенни, алергизиращи, обострящи алергични състояния при чувствителни индивиди и крият риск от спастични бронхити или обостряне на астматични пристъпи", обясни проф. Банкова.

Тя обясни, че за боите за яйца е характерно, че причиняват и свръх активност при децата. "Те са тези, които най-много се радват на шарено обагрените яйца – ще ги чупят, по ръчичките им ще остават следи от различни бои, които е възможно да попаднат през устата в храносмилателната система. А това е доста рисково", коментира Байкова.

Съветът на Байкова е ръцете на децата да се изтриват с мокра кърпа или най-добре да се измиват с течаща вода след чукането с яйцата и преди консумация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews