Диагноза COVID-19 или грип може да бъде поставена само с изследване

OFFNews 11 октомври 2022 в 17:38 1918 0

вирусна инфекция

Снимка Unsplash

Хората, навършили 65 години, могат да получат безплатно противогрипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар.

При съмнение за инфекция с коронавируса SARS-CoV-2 или грип трябва да бъде направено лабораторно изследване. Това е единственият начин да бъде поставена точна диагноза, посочват от Министерството на здравеопазването.

Сезонният грип се причинява от грипни вируси тип А и тип В, а COVID-19 – от коронавируса SARS-CoV-2. Заразяването и при трите заболявания става по въздушно-капков път. Признаците на „обикновената настинка“ са основно: запушен нос, хрема, кашлица, дращене в гърлото, отпадналост и главоболие. Може да се появи и лека температура. Обикновено оплакванията отшумяват в рамките на 2-5 дни.

Симптоми и разлики

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на оплаквания, в т.ч. висока температура, суха кашлица и болки в гърлото, много често придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите, болки в очите. Усещането е за тежко боледуване и отпадналост. Най-честото усложнение е пневмонията. В редки случаи може да се стигне до възпаление на мозъка и/или на сърдечния мускул.

Най-често срещаните симптоми на COVID-19 са: кашлица, болки в гърлото, болки в крайниците, обща слабост, повишена температура и главоболие. Възможни са и други признаци на заболяването като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост, загуба на обоняние. Инфекцията може да протече безсимптомно, но може да засегне белите дробове и други системи. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Дългосрочните последици за здравето могат да се проявят седмици и дори месеци след COVID-19.

Уязвими групи и профилактика

Особено уязвими при заразяване както със сезонния грип, така и с коронавируса са възрастните хора и лицата с хронични заболявания. При тях рискът от тежко боледуване е значително по-висок и по тази причина е важно да се защитят, ваксинирайки се срещу сезонен грип и COVID-19, съобщават от МЗ.

Ваксините срещу грип и срещу COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно, като не се поставят в една и съща ръка.

Хората, навършили 65 години, могат да получат безплатно противогрипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар.  България са доставени 190 хил. ваксини, чието разпределение към личните лекари се очаква да приключи в рамките на настоящата седмица.

Ваксините срещу COVID-19 и срещу сезонния грип предпазват от тежко боледуване, последващи усложнения за здравето и летален край, припомнят от здравното ведомство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови