Диабетът увеличава четири пъти риска от дълъг ковид

OFFNews 07 юни 2022 в 09:33 845 0

Снимка Pixabay

Диабетът увеличава вероятността от тежко протичане на инфекцията от новия коронавирус и до 4 пъти - риска от дълъг ковид, съобщи ЮПИ, като се позовава на резултати от изследване на американски специалисти.

"Макар да са нужни повече данни, някои ранни изследвания насочват към факта, че диабетът може да е рисков фактор за дълъг ковид и затова може да се препоръча внимателно наблюдение на пациенти с диабет", каза авторът на изследването Джесика Хардинг, преподавател по епидемиология във факултета по медицина на университета "Емъри" в Атланта, щата Джорджия, цитиран от БТА.

Симптомите на дълъг ковид включват умора, недостиг на въздух, кашлица, мозъчна мъгла, замаяност, промяна в усета за мирис и вкус. Тези симптоми може да се появяват и изчезват или да са постоянни и да продължат месеци след преболедуването, сочат данни на Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Не е ясно как диабетът влияе върху риска от дълъг ковид, но има някои теории.

"Диабетът е хронично заболяване с придружаващо възпаление", каза д-р Лен Хоровиц, белодробен специалист в болница Ленъкс Хил в Ню Йорк, който не е участвал в изследването. - Всичко, което усилва състоянието на възпаление, може да доведе до нестихващо възпаление или дълъг ковид".

Хардинг и екипът ѝ са анализирали изследвания върху симптомите на дълъг ковид при пациенти, които страдат или не страдат от диабет. В 43 на сто от седемте изследвания диабетът е посочен като потенциален риск за дълъг ковид.

Ако се разболеете от коронавирус и страдате от диабет, наблюдавайте кръвната си захар внимателно два месеца след инфекцията, защото и диабетът може да се усложни след преболедуване, съветва Юнис Ю, медицински директор на отделението за възстановяване след ковид в медицинска компания "Хенри Форд Хелт" в Детройт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови