Детската хирургия във Варна e с ремонтирана операционна

OFFNews 26 януари 2023 в 14:43 1594 0

Св. Анна

Снимка Фейсбук/Аз вярвам и Помагам

Медиците от болница "Св. Анна" в ремонтираното отделение

100 хил. лв, 40 на сто от които събрани с индивидуални и корпоративни дарения, а останалите отпуснати от общината във Варна, струва ремонтът на операционната зала в отделението по детска хирургия в МБАЛ „Св. Анна“ във Варна.

Лечебницата, позната като бившата окръжна болница, е най-старата в града – догодина отбелязва 145 г. от създаването си. Детската хирургия функционира в нея от началото на 70-те години на миналия век.

Средногодишно през отделението преминават по около 1 000 малки пациенти от цяла Североизточна България, а броят на операциите надхвърля 600.

Ремонтът е отнел два месеца, посочи изпълнителният директор д-р Красимир Петров. Следващите отделения, в които се планира модернизация са тези по урология и ортопедия. Средства за това към момента все още се търсят.

д-р Красимир Петров, директор на МБАЛ "Св. Анна"

Иначе, болницата – втора по натовареност в морския град, е просрочени дългове от близо 6 млн. лв. От ръководството изявяват желание да покрият задълженията посредством кредит, но няма разрешение от здравното министерство, уточни Петров.

Освен във Варна, отделения по детска хирургия има още само в София и Пловдив. На практика ремонти в отделението има от 2018 г., когато бяха обновени стаите за пациенти и служебните помещения, както и общите части.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови