Децата в София няма да се връщат в училище преди ваканцията от 3 април

OFFNews 18 март 2021 в 12:08 4297 0

Ще предложа децата в столицата да не се връщат в училище до ваканцията от 3 април.

Това заяви кметът Йорданка Фандъкова по повод въведеното 10-дневно затваряне от понеделник, което изтича два дни преди учениците да излязат в пролетна ваканция. 

Разбирам родителите, които не биха искали затваряне на яслите, детските градини и училищата с начален етап. Задържахме максимално дълго присъственото обучение на най-малките, но настояването на лекарите е категорично на база данните за болни и карантинирани деца и ученици. По мое искане, което беше прието от д-р Пенчев, ще запазим индивидуалните занимания за деца в центровете за личностна подкрепа с психолози и специалисти, обясни Фандъкова. 

Тя припомни, че продължават мерките на Министерство на труда и социалната политика за финансова подкрепа на служители в неплатен отпуск и родители, които остават вкъщи при децата си. 

София е сред градовете с най-голям ръст на заразените и хоспитализираните с COVID-19 в страната. 35% е увеличението на хоспитализираните в софийските болници за последните 10 дни с изключително стръмен ръст. Тази сутрин в болниците в София са хоспитализирани 2107 пациента. При ноемврийската вълна това са показатели, които постигнахме в края на ноември, като най-големият регистриран брой хоспитализирани до момента в София е 2264 на 30 ноември, допълни кметът. 

36% е ръстът на хората, които се нуждаят от интензивно лечение. Този ръст е изключително притеснителен, защото това са пациенти, които се нуждаят от грижите на лекари реаниматори, чийто брой е ограничен, а това затруднява разкриването на голям брой такива легла. 

Новозаразени в София са над 1000 на ден в последната седмица. 

Данните показват и две притеснителни тенденции – ръст на децата, които се разболяват и нуждаят от лечение в болница, и разболяването на все повече млади хора, които прекарват тежко заболяването и се нуждаят от лечение в болницата.

В последните дни заедно с министъра на здравеопазването и директорите на всички софийски болници направихме реорганизация на отделенията и болничните легла за КОВИД. Включиха се всички болници, които са подготвени с легла, апаратура и медикаменти.
Сега всички заедно трябва да прекъснем растящата крива, докато още може да се гарантира лечение в болниците, каза още Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!