Децата са последните, които трябва да бъдат тествани за коронавирус

Изследването с антигенен тест е болезнена и безсмислена манипулация според епидемиолога проф. Мира Кожухарова

OFFNews 12 февруари 2021 в 11:09 2416 0

Снимка Архив

Децата не са основен източник на зараза, не са застрашени от това заболяване, те са последните, които трябва да се изследват, каза по bTV епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Тя обясни, че тестването с антигенен тест е болезнена манипулация, която може да причини увреждане.

"Манипулацията е агресивна и много неприятна. Учили са ни, че докато пациента не го заболи и не му се появят сълзи в очите, значи не си взел пробата както трябва. Може да доведе до кръвоизливи, не мисля че трябва да се причини на здрави деца", коментира тя и допълни, че вземането на проби трябва да се прави от обучени медицински лица.

Проф. Кожухарова даде пример с масовото тестване с антигенни тестове в Словакия, където е било изследвано цялото население над 10-годишна възраст:

"Това не доведе до особен епидемиологичен ефект, забави се за известно време разпространението на инфекцията, но после отново се разрасна. Особена полза няма, защото това е момента снимка", обясни тя.

Проф. Кожухарова каза още, че в момента няма щадящ тест за коронавирус и препоръча, ако детето е здраво, да не се изследва.

По думите ѝ в подобно тестване няма епидемиологичен смисъл и резултатите от него могат да послужат само за научна публикация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!