Дерматолог: Зимата събужда автоимунните заболявания на кожата

В планината е добре да се ползват кремове с 50-ти фактор на защита, съветва проф. Здравка Дерменджиева

OFFNews 20 януари 2024 в 15:54 2003 0

Здравка Дерменджиева

Снимка Скрийншот

проф. д-р Здравка Дерменджиева

„През зимата се събуждат автоимунни заболявания на съединителната тъкан – лупус, дерматомиозит, склеродермия. Някои кожни заболявания не понасят ниските температури."

Това заяви дерматологът професор д-р Здравка Демерджиева в предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

Вятърът, в комбинация с ниските температури, изсушава кожата, получава се изпръхване. Това води до сърбеж, парене и болка. Тези симптоми са резултат от свити кръвоносни съдове. Необходимо е да прилагаме по-мазни кремове, с по-висок процент на липиди и по-често върху откритите части на тялото – лицето, ръцете, казва дерматологът.

Правилна грижа

Кожата – най-големият орган в човешкото тяло, се променя в зависимост от възрастта. "При малките деца тя е много уязвима. Кожата на възрастните хора е по-тънка от кожата на зрелия човек. През зимните сезони е по-добре възрастните хора да стоят у дома на топло, да използват по-топли дрехи и ръкавици", обяснява дерматологът.

Дерматологът доц. Казанджиева: Вълнените шапки и шалчета са забранени за децата с атопичен дерматит

Проф. Дерменджиева съветва вечер да се използват мазни кремове и маски, които могат да отстранят ефектите от студа.

За спортистите и за туристите, които зимата са в планината, тя препоръча да използват кремове с фактор 50 и 50 плюс за слънчева защита. „Добре е да се ползват кремове, които блокират UV-А и UV-В лъчите, така кожата ще бъде предпазена, включително и от рак”, казва медикът.

Кои алергии обостря зимата

Дерматологът обясни, че софийската вода е мека и децата с атопичен дерматит могат да бъдат къпани ежедневно.

„Водата във Варна, Бургас, Русе е твърда – там малките деца с такова заболяване може да се къпят два пъти седмично. В аптечната мрежа има достатъчно добри продукти, които няма да доведат до допълнително обезмасляване на кожата”, допълва Здравка Демерджиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!