Депутатите отказаха да разделят асоциацията на специалистите по здравни грижи

Медицинските сестри готвят протест на 15 декември

OFFNews 22 ноември 2019 в 10:03 1381 0

Снимка Архив

Здравната комисия отхвърли двата законопроекта за промени в Закона за съсловните организации на специалистите по здравни грижи. Те бяха съобразени с исканията на медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите, кинезитерапевтите и фелдшерите да имат свои съсловни организации. Законопроектите бяха внесени от Корнелия Нинова (БСП) и Искрен Веселинов от патриотите.

Искането за отделни съсловни организации е едно от условията, които сестрите поставиха, за да прекратят протестите си. Другото е свързано с възнагражденията им. Сестрите настояват за стартова заплата от две МРЗ. 

В крайна сметка депутатите запазиха Българската асоциация на специалистите по здравни грижи (БАПЗГ), в която в момента членуват всички представители на тези професии.

Против промените, със становища по законопроектите, се обявиха представителите на БАПЗГ, БЛС, КНСБ и други. „Министерство на здравеопазването принципно подкрепя предприемането на мерки, включително законодателни, насочени към гарантиране на равнопоставеност и представителност в органите на управление на съсловната им организация", пише в становището на МЗ.

Според ведомството обаче понятието „съсловие" е по-широко от понятието „професия" и затова няма пречка няколко професии да се обединяват в една съсловна организация, каквато е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

От БАПЗГ заявиха, че когато са обединени здравните специалисти по-лесно могат да защитават исканията си. 

На заседанието присъстваха представители на медицинските сестри, които от няколко месеца протестират. Те обявиха, че не са доволни от решението на парламентарната здравна комисия, затова на 15 декември отново излизат на протест. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови