Денков: Скрининговите програми за откриване на рак са основен приоритет

OFFNews 24 ноември 2023 в 10:58 695 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Архив

Николай Денков

Основни приоритети, които си е поставила държавата, са профилактиката, ранната диагностика на онкологичните заболявания и въвеждане на скринингови програми.

Това се посочва в поздравлението от името на премиера акад. Николай Денков към участниците в обществен форум, на който се обсъжда Националния план за борба с рака. Планът вече е приет, трябва да се пристъпи и към изпълнението му, казва още акад. Денков.

Важно е, когато пациентът е диагностициран с онкологично заболяване, той да бъде правилно поет от структурите на онкологичната помощ в страната. Набелязаните проблеми в страната са високата заболеваемост от рак на бял дроб, на маточна шийка, на гърда, на простата и колоректален карцином. За някои от тях вече има предприети мерки за профилактика и ранно откриване, тъй като са въведени в пакета профилактични дейности, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В страната ни има и активна кампания за ваксинация срещу човешки папилома вирус, но процентът на изпълнение е сравнително нисък и тук е задачата ни да постигнем нивата на покритие каквито са в европейските държави. Страната ни се старае да въвежда достатъчно съвременни и скъпи терапии, се посочва още в текста. В Плана за възстановяване и устойчивост е залегнала програма за модернизиране на лечебните заведения за онкологично лечение и се надяваме в кратки срокове тази програма да достигне окончателното си изпълнение и резултат.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков посочи, че предстои много работа по Националния раков план, тъй като е загубено много време за приемането му на национално ниво. Планът беше приет в началото на тази година и се надявам това да бъде първата стъпка към истинска борба с раковите заболявания, допълни той. Ние сме добри в лечението, но не толкова в проследяването и в ранното откриване, каза още министър Хинков. По думите му се влагат огромни средства – половината от бюджета за лекарства, за терапия и хирургични методи и лекарства, но процесът остава малко изолиран от превенцията, ранното откриване и проследяването на пациентите след активната терапия и продължителното лечение.

Тези дейности могат да се свържат в едно цяло и това е пътят да се намали заболеваемостта, добави министър Хинков. Раковите заболявания представляват 16 на сто от всички заболявания в България и се нареждат на второ място след сърдечносъдовите, посочи още министър Хинков.

На комплексните онкологични центрове предстои сериозна електронизиция и те ще трябва да поемат до голяма степен ролята на мрежа от онкологични центрове за ранно откриване и проследяване на пациентите, както и за даване на информация за раковите заболявания. Националният раков план е рамка, в която трябва да градим организационни схеми, като една от тях е създаване на Национален съвет по онкология, който ще координира дейностите, описани в плана, допълни министър Хинков.

Д-р Желязко Арабаджиев, онколог и член на Борда на Мисията за борба с рака на Европейския съюз (ЕС) към Европейската комисия поздрави участниците във форума от името на председателя на Мисията - проф. Уолтър Ричарди. Ракът е предизвикателство, пред което трябва да се изправим с обединени усилия. Ежегодно 1,3 млн. болни от рак в ЕС умират. Мисията ще предложи тясно сътрудничество и подкрепа за изпълнението на дейностите, залегнали в Националния план за борба с рака на България, се посочва още в поздравлението и се изразява увереност, че България ще постигне сериозен напредък.

Хубаво е, че в момента в Европа се влагат много усилия и средства за проучвания по начин, по който пациентът да стане център на процесите, каза проф. Франческо Де Лоренцо, президент на Европейската коалиция на пациентите с рак. Всички заинтересовани страни работят заедно в борбата с рака, вече могат да бъдат лекувани пациентите, страдащи от рак, което е огромна промяна, включително и от икономическа гледна точка. До 2030 г. още над три милиона души ще бъдат засегнати от различни форми на раково заболяване и ние, като пациентски организации, знаем, че успехът на лечението им зависи от всяка държава член на ЕС, добави той.

По думите му всяка държава трябва да бъде активна в борбата с рака, защото тези три милиона души са част от нас и трябва да се полагат усилия не само в превенцията, а и в качеството на живот. Има 20 млн. пациенти, които са или излекувани, или са в ремисия, добави проф. Де Лоренцо.

Целта на форума е да насърчим енергията на институциите да започнат дейностите по антираковия план, каза Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания – организатор на форума. Това е тема, по която работим много години и е време в България да спуснем бариера пред болестта, допълни Александрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика